24-25.08.18
Jastrzębia Góra
Festiwal Whisky V edycja

Masterclass

01. MASTERCLASS - informacja

WAŻNE

-> Masterclass są odpłatne, jednak do zakupionego biletu otrzymują Państwo w prezencie butelkę whisky, zgodnie z opisem który znajduje się w opisie biletu na masterclass.

-> Bilety na masterclass dostępne są wyłącznie dla posiadaczy biletu jednodniowego ważnego w dniu sesji masterclass lub biletu dwudniowego. Osoby nie posiadające jednego z wymienionych wyżej biletów nie będą mogły wziąć udziału w Festiwalu Whisky Jastrzębia Góra, ani też w masterclass.

-> Whisky zgodnie z opisem na bilecie będzie do odbioru na zakupionym masterclass.

-> Liczba miejsc jest ograniczona, zarówno 24 jak i 25 sierpnia jest to 45 miejsc (dziennie)

-> Procedura rezygnacji z zakupionego biletu jest taka sama jak zwrotu biletu na festiwal, według wytycznych regulaminu

-> Wszelkie informacje dotyczące master class na bieżąco pojawiać się będą na stronie festiwalu w zakładce „masterclass” oraz w socjal mediach festiwalowych.

Masterclass - informacja

Kraj pochodzenia: Polska

Sprzedaż biletów na masterclass rozpocznie się na przełomie czerwca i lipca 2018 roku.

02. John Quinn

Nic dziwnego, że kiedy John Quinn został poproszony, aby stać się pierwszym w historii Globalnym Ambasadorem marki Tullamore Dew w marcu 2011 roku, ok. 6 sekund zajęło mu, aby odpowiedzieć „tak”. Jego podejście do życia, unikalne poczucie humoru, dowcip i pasja do whisky uczyniły go szanowanym ekspertem whisky na całym świecie i chętnie zapraszanym przyjacielem do każdego stolika. Można powiedzieć, że ten człowiek od whisky został stworzony do tej pracy.


Występując jako globalny ambasador marki, jego misją jest dzielić się swoją pasją do Tullamore Dew z zagorzałymi miłośnikami oraz początkującymi w świecie whisky. Poświęci on czas zarówno na kształcenie personelu barowego jak i na współpracę z ambasadorami marki Tullamore Dew na całym świecie. Nie zdziwcie się, jeśli spotkacie go w lokalnym pubie irlandzkim, gdyż nieodłącznym punktem jego podróży jest szukanie najlepszych barów i pubów podczas swoich wojaży po świecie.


Nieprzewidywalny jak irlandzka pogoda, prawdziwy Irlandczyk nie jest również przeciętnym ambasadorem marki. Urodzony i wychowany w Dublinie, John zawsze był nieco inny w podejściu do swoich przyjaciół. Jest jedną z nielicznych osób, które mówią płynnie w języku celtyckim, starożytnym języku irlandzkim. Jeśli będziesz szczęśliwcem być może wyrecytuje tobie swój ulubiony celtycki wiersz.
John nie jest nową twarzą w branży whisky. Podobnie jak Daniel E. Williams założyciel Tullamore Dew, John wnosi niezrównaną wiedzę o Tullamore Dew i bogate doświadczenie zdobyte przez 31 lat w branży irlandzkiej whisky. Początkowo pracował dla marki między 1974 i 1987, kiedy to była ona częścią irlandzkiego Distillers Group, swoim oddaniem utorował sobie drogę poprzez różne stanowiska poczynając od sprzedaży i marketingu, a kończąc jako regionalny dyrektor eksportu dla Tullamore Dew. W ostatnich latach rozpowszechnił Tullamore D.E.W. na wielu europejskich rynkach, a jego pasja i know-how pomogły osiągnąć pozycję lidera w Czechach i Bułgarii.


Absolwent Wyższej Szkoły Marketingu i Projektowania w Dublinie, ukończył również studia w Hiszpanii i Francji. Biegle mówi w języku hiszpańskim i francuskim, ale zna również portugalski i włoski.
Kiedy nie podróżuje, lubi aktywny wypoczynek, grę w golfa, narty, irlandzki taniec, gra na gitarze i śpiewa. Jest również zapalonym entuzjastą Gaelic Games i dumnie zarządza kobiecym zespołem Gaelic Football.


Bez względu na to, gdzie podróżuje po świecie, jego serce zawsze poprowadzi go z powrotem do słynnej irlandzkiej pogody, czwartkowych barowych nocy z kolegami i letnich wieczorów przy grillu i kieliszku Tullamore Dew.

John Quinn

Firma: Tullamore Dew

Kraj pochodzenia: Irlandia

Tullamore Dew Global Brand Ambassador


John Quinn GBA shot
03. Brendan McCarron

Brendan dołączył do The Glenmorangie Company jako Head of Maturing Whisky Stocks w czerwcu 2014. Do jego główny obowiązków należy współpraca z zarządcami destylarni oraz ich zespołami, by zapewnić odpowiednią i niezmienie perfekcyjną jakość destylatów wytwarzanych zarówno w The Glenmorangie jak i Ardbegu, zapewnić odpowiednią ilość destylatu, drewna oraz zapasów, które niezbędne są do kreowania nowych, ciekawych edycji whisky Glenmorangie i Ardbeg

Brendan jest absolwentem wydziału Inżynierii Chemicznej, wyróżniony został The Worshipful Company of Distillers Scholarship Award w dziedzinie destylacji. Posiada ponad 8-letnie doświadczenie w przemyśle whisky. Pomagał w tworzeniu Roseisle Distillery – pierwszej od 30 lat destylarni powstającej w Speyside. Zarządzał destylarnią Oban, a przez okres 3 lat pełnił również rolę menadżera grupy destylarni: Lagavulin, Caol Ila i Port Ellen Maltings na Islay.

Brendan wchodzi w skład Whisky Creation Team, gdzie przy boku dr Billa Lumsden’a zajmuje się przeprowadzaniem analiz sensorycznych new make’ów oraz leżakujących destylatów. Odpowiedzialny jest również za tworzenie nowych edycji The Glenmorangie i Ardbega.

Okazjonalnie podróżuje on po świecie, by prowadzić degustacje dla gości VIP.

Brendan McCarron

Firma: The Glenmorangie, Ardbeg

Kraj pochodzenia: Szkocja

Head of Maturing Whisky Stocks in Ardbeg & Glenmorangie

Brendan McCarron 3-2
04. Łukasz Dynowiak

Łukasz Dynowiak, to od lat jeden z wiodących komentatorów i propagatorów whisky. Na co dzień zaraża pasją i przybliża zawiłości złocistego trunku dla International Beverage Holdings.

Łukasz po raz pierwszy związał się ze szkockim gorzelnictwem pracując w Scotch Whisky Heritage Centre w Edynburgu i jako twórca i redaktor najbardziej wpływowego blogu o whisky w Wielkiej Brytanii, Edinburgh Whisky Blog. Od 2010 prowadził agencję PR obsługującą klientów z branży whisky i piwa, sędziował w międzynarodowych konkursach destylatów, udzielał sę jako krytyk w prestiżowych publikacjach. Był współautorem gorąco przyjętej i wydanej w wielu krajach, w tym w Polsce, książki „1001 whiskies you must try before you die”.

Od 2015 pracuje jako Global Brand Ambassador w International Beverage Holdings. Ta prestiżowa rola pełniona u jednego z najbardziej renomowanych producentów szkockiej whisky daje mu możliwość pracy z zespołami edukacyjnymi, dystrybucyjnymi i prasowymi na całym świecie ale jak sam przyznaje najbardziej lubi przyjeżdżać do Polski. Określa swoją pracę jako ciągłe oliwienie trybów pomiędzy konserwatywnym światem producentów whisky a współczesnym, głodnym wiedzy odbiorcą.

Łukasz Dynowiak

Firma: International Beverages

Kraj pochodzenia: Polska

Old Pulteney Global Brand Ambassador
Speyburn


24.08.2018 (piątek),
Temat:


25.08.2018 (sobota),
Temat:

lukasz dynowiak colour 2-1
05. Kenny Macdonald

Kenny Macdonald jest niezależnym konsultantem ds. whisky, który pracuje w branży whisky od 19 roku życia, kiedy to rozpoczął pracę w barze whisky  na zachodnim wybrzeżu Szkocji.

Kenny poświęcił wiele lat pogłębiając wiedzę o świecie whisky, przeprowadzając liczne degustacje whisky i szkolenia dla pracowników barów oraz klientów korporacyjnych. Kenny jest obecnie bardzo szanowanym konsultantem w branży, reprezentującym kilku producentów whisky.
W 2013 roku wraz z żoną Viktoriją założyli firmę, która pomaga otwierać nowe rynki dla producentów szkockiej whisky, obejmującą obecnie zarówno kraje nadbałtyckie, przez Panamę aż po daleką Japonię.
Cieszymy się, że Kenny będzie reprezentantem firmy Ian MacLeod Distillers w 2018 roku w Europie na wielu festiwalach i imprezach prowadząc masterclass  i degustacje w jego wyjątkowym i wysoce wciągającym i entuzjastycznym stylu.

Kenny Macdonald

Firma: Ian MacLeod Distillers

Kraj pochodzenia: Szkocja

Glengoyne, Tamdhu i Smokehead

Kenny McDonald
06. Dominic Roskrow
Dominic Roskrow, redaktor naczelny Whisky Quarterly. Ogromny autorytet wśród znawców alkoholi starzonych. Wielki fan reprezentacji Nowej Zelandii w rugby „All Blacks” oraz lojalny fan angielskiej drużyny piłkarskiej Leicester City.
 
Aktualnie na rynku można znaleźć około 15 książek autorstwa Dominica dotyczących kategorii brown spirits, piw rzemieślniczych czy ginu. Wśród nich można znaleźć tytuły takie jak „The World’s Best Whiskies: 750 Essential Drams from Tennessee to Tokyo” oraz „Whisky Opus”.
 
Zajmował również kluczowe pozycje wydawnicze w wielu czasopismach oraz portalach takich jak: Whisky Magazine, The Spirits Business, Pub Business, Club Mirror oraz Whiskieria. Otrzymał wyróżnienie Autora Roku 2015 od Fortnum & Mason’s Drinks, a jego książka “Whisky: Japan” została nagrodzona przez Gourmand Culinary Award w 2017 roku.
 
Jest jednym z niewielu ludzi na świecie posiadających tytuł „Keeper of Quaich” za zasługi w rozwoj kultury picia szkockiej whisky na świecie oraz „Kentucky Colonel” za promocję kategorii bourbonu.
Dominic Roskrow

Firma: Stilnovisti

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

autor książek o whisky, redaktor naczelny Whisky Quarterly

Dominic Roskrow
07. Charlie Graham

Charlie Graham urodził się w Szkocji, swoje doświadczenie w branży zdobywał pracując zarówno w sektorze sprzedaży detalicznej jak i hurtowej. Ostatnie cztery lata poświęcił wyłącznie kategorii bourbonów. W Heaven Hill Distilleries pełni funkcję International Brand Educatora.

Charlie Graham

Firma: Heaven Hill Distilleries

Kraj pochodzenia: Szkocja

Heaven Hill International Brand Educator

Tabac 10.05 - Harry Tiits-7886
08. Ronnie Routledge
Ronnie przez pierwszych kilka lat związny był z rynkiem winnym, szybko jednka porzucił go i dołączył do drużyny Gordon & MacPhail , obejmując stanowisko menedżera rynku detalicznego. Była to prawdziwa szesnastoletnia szkoła, w której otrzymał solidną porcję wiedzy na temat whisky i rynku whisky. Ten okres, to także okres bardzo ścisłej współpracy z destylarnią Benromach.
Późniejsze doświadczenie zawodowe, to dalsza współparca z niezależnym bottlerem, przez kolejnych kilka lat Ronnie związany był Duncan Taylor & Co. jako menedżer rynku brytyjskiego.
W późniejszym okresie dolączył do bardzo ekskluzywnego zespołu, który miał przywrócić świetność destylarni Glenglassugh I umieścić ją z powrotem na mapie znaczących destylarni w Szkocji. W ciagu tego czasu istotna była również silnawspółpraca z siostrzanymi destylarniami takimi jak Benriach I Glendronach. Jak wiemy miesja ta zakończyła się sukcesem.
Po krótkiej, powtórnej przygodzie z Duncan Taylor, Ronni dołączył do drużyny Stilnovisti jako Dyrektor Sprzedaży spółki zależnej Whisky Advisors Ltd, pośrednika w sprzedaży beczek whisky.
Ronnie dostał tytuł Keeper of the Quaich już piętnaście lat temu. Od czternastu lat jest sędzią w wielu konkursach branży whisky.
Ronnie Routledge

Firma: Stilnovisti

Kraj pochodzenia: Szkocja

Stilnovisti

2017-whiskyshow-dzien2-male-logo-236
09. Ben Korpaczewski
Ben Korpaczewski jest Brand Ambasadorem Bushmillsa stacjonującym w najstarszej destylarni na świecie zwanej Old Bushmills.
Na co dzień współprowadzi 1608 Bar w Old Bushmills oraz robi codzienne degustacje premium dla gości VIP. Jego Masterclasess i wyjazdy edukacyjne odbywają się pomiędzy Irlandią, Irlandią Północną, Anglią a także Polską.
Ben był członkiem Instytutu Browarnictwa i Gorzelnictwa w Londynie gdzie zdobył Dyplom z Destylacji oraz zdobył Generalny Certyfikat w Destylowaniu alkoholi ze zbóż w roku 2008 . Kształcił się także w Technikum Technologii żywności w Gdyni.
W 2005 roku zdecydował się na opuszczenie Polski i szukania nowego sposobu na życie, mówi się, że to Bushmills whisky znalazła go pierwsza. Przed wyjazdem zarządzał kilkoma Barami oraz był Ambasadorem Brytyjskich i Irlandzkich piw na wybrzeżu.
Jeśli właśnie do ciebie nie przemawia, ze szklaneczką whiskey w ręce to jest prawdopodobnie na wakacjach, poznając nową kulturę, lokalne trunki.
Ben Korpaczewski

Firma: United Beverages

Kraj pochodzenia: Polska

Bushmills Brand Ambassador

Ben Korpaczewski011

Partnerzy

Czy masz skończone 18 lat?

Nie Tak