23-24.08.19
Jastrzębia Góra
Festiwal Whisky VI edycja

Masterclass

01. MASTERCLASS - informacja

WAŻNE

-> Masterclass są odpłatne, jednak do zakupionego biletu otrzymują Państwo w prezencie butelkę whisky/voucher, zgodnie z opisem który znajduje się w opisie biletu na masterclass.

-> Bilety na masterclass dostępne są wyłącznie dla posiadaczy biletu jednodniowego ważnego w dniu sesji masterclass lub biletu dwudniowego. Osoby nie posiadające jednego z wymienionych wyżej biletów nie będą mogły wziąć udziału w Festiwalu Whisky Jastrzębia Góra, ani też w masterclass.

-> Whisky/voucher zgodnie z opisem na bilecie będzie do odbioru na zakupionym masterclass.

-> Liczba miejsc jest ograniczona, zarówno 24 jak i 25 sierpnia jest to 45 miejsc (dziennie)

-> Procedura rezygnacji z zakupionego biletu jest taka sama jak zwrotu biletu na festiwal, według wytycznych regulaminu

-> Wszelkie informacje dotyczące master class na bieżąco pojawiać się będą na stronie festiwalu w zakładce „masterclass” oraz w socjal mediach festiwalowych.

-> Na sali obecny będzie tłumacz.

Masterclass - informacja

Kraj pochodzenia: Polska

Sprzedaż biletów na masterclass rozpocznie się:

02. Daniel Dyer
Daniel Dyer, Globalny Ambasador Marki Grant’s, posiada ponad 10-letnie doświadczenie związane z whisky. Swoją przygodę z whisky zaczął od pracy w destylarniach w całej Szkocji, gdzie zaczęła się jego miłość do whisky. To tam nauczył się fascynującej, praktycznej strony produkcji whisky. Następnie kontynuował swoją przygodę z whisky jako barman w ekskluzywnych klubach Edynburga. Doświadczenia nabierał miedzy innymi w klubie The Mash Tun Whisky Bar gdzie prowadził liczne degustacje whisky; w Usquabar Whisky Bar gdzie uczył się sztuki koktajlowej. Rok temu, po 10 latach zdobywania bezcennego doświadczenia, Danny wziął udział w konkursie na Globalnego Brand Ambasadora. Został wybrany sposób 5000 aplikacji z całego świata. Obecnie podróżuje po całym świecie prowadząc liczne szkolenia oraz degustacje o pięknie whisky.
Daniel Dyer

Firma: William Grant's & Sons

Kraj pochodzenia: Szkocja

Grant's Global Brand Ambassador

Grants_200618_1224
03. James Steiner

info wkrótce

James Steiner

Firma: Whyte & Mackay

Kraj pochodzenia: Szkocja

Area Director, N&E Europe, Whyte & Mackay Brands

Whyte and MacKay sponsored event at Pollock House, Glasgow.
04. Ben Korpaczewski
Ben Korpaczewski jest Brand Ambasadorem Bushmillsa stacjonującym w najstarszej destylarni na świecie zwanej Old Bushmills.
Na co dzień współprowadzi 1608 Bar w Old Bushmills oraz robi codzienne degustacje premium dla gości VIP. Jego Masterclasess i wyjazdy edukacyjne odbywają się pomiędzy Irlandią, Irlandią Północną, Anglią a także Polską.
Ben był członkiem Instytutu Browarnictwa i Gorzelnictwa w Londynie gdzie zdobył Dyplom z Destylacji oraz zdobył Generalny Certyfikat w Destylowaniu alkoholi ze zbóż w roku 2008 . Kształcił się także w Technikum Technologii żywności w Gdyni.
W 2005 roku zdecydował się na opuszczenie Polski i szukania nowego sposobu na życie, mówi się, że to Bushmills whisky znalazła go pierwsza. Przed wyjazdem zarządzał kilkoma Barami oraz był Ambasadorem Brytyjskich i Irlandzkich piw na wybrzeżu.
Jeśli właśnie do ciebie nie przemawia, ze szklaneczką whiskey w ręce to jest prawdopodobnie na wakacjach, poznając nową kulturę, lokalne trunki.
Ben Korpaczewski

Firma: United Beverages

Kraj pochodzenia: Polska

Bushmills Brand Ambassador

Ben Korpaczewski011
05. Calum Frasier

Calum Fraser, Chivas Regal Blender i lider ds. jakości w the Chivas Brothers Blending Team, w branży whisky pracuje od ponad pięciu lat. Wzbogaca on zespół wiedzą techniczną którą zdobył na doktoracie w Synthetic Organic Chemistry, wiedzą z zakresu chemii sądowej i analitycznej oraz jego poprzednie doświadczenia zdobyte podczas pracy w branży.

Calum był pośrednio związany ze światem szkockiej przez większość swojego życia. Dorastał w mieście znanym z whisky mieszanej, a jego przodkowie pochodzili z Islay – kultowego miejsca znanych na całym świecie whisky. Mimo to, podróż Caluma do Chivas Brothers była daleka oczywistych. Po studiach skupił on swoją energię na doktoracie i stażach w firmach farmaceutycznych AstraZeneca i Pfizer. Jak sam uważa praca laboratoryjna rozwinęła w nim „zrozumienie zapachów”- niezbędną umiejętność na stanowisku Chivas Regal Blendera.

Cztery lata poprzedzające rozpoczęcie pracy w Chivas Brothers spędził w konkurencyjnych destylarniach whisky, gdzie zajmował się zarządzaniem recepturami i prognozowaniem zapewniając poziom zapasów o stałej jakości, które spełniały wymagania rynków. Późniejsza rola Caluma w zakresie gospodarki drzewnej sprawiła, że wziął na siebie odpowiedzialność za próby i eksperymenty na beczkach, przewodziąc opracowywaniu nowych, innowacyjnych szkockich whisky. Ponadto przez jeden rok Calum zarządzał największym na świecie szkockim zakładem produkującym whisky, biorąc odpowiedzialność za około cztery miliony dojrzewających beczek i cotygodniowy ruch ponad 20 000 baryłek.

Calum dołączył do Chivas Brothers w kwietniu 2016 roku, przyciągnięty wizją i ambicją dyrektora Blendingu, Sandy’ego Hyslopa. Stał się on cześcią zespołu, w którym odpowiada za wszystkie aspekty codziennego blendingu, zapewniając stałą, wysoką jakość destylatów Chivas Brothers, zarówno dla istniejących produktów, jak i dla nowych edycji whisky, które odgrywają zasadniczą rolę w rozwoju firmy. Rola Chivas Regal Blendera jaką pełni destylarni sprawia mu wiele radości jest również wyzwaniem gdyż odpowiada on z spójność i doskonałą jakość oferty Chivas Brothers; począwszy od napełniania beczek aż po butelkowanie. Nowe obowiązki ambasadorskie, pozwalają mu zaś podróżować po świecie i osobiście promować efekty pracy całego zespołu.

Czas wolny spędza z żoną i dwójką dzieci w Glasgow. Poza pracą w Chivas Brothers, Calum lubi oglądać i grać w futbol. Jest również pasjonatem muzyki rockowej, który w wolnych chwilach doskonali swoje umiejętności gry na gitarze.

Calum Frasier

Firma: Chivas Brothers

Kraj pochodzenia: Szkocja

Chivas Regal Blender & Spirit Quality Leader

Obraz1
06. Dominic Roskrow
Dominic Roskrow, redaktor naczelny Whisky Quarterly. Ogromny autorytet wśród znawców alkoholi starzonych. Wielki fan reprezentacji Nowej Zelandii w rugby „All Blacks” oraz lojalny fan angielskiej drużyny piłkarskiej Leicester City.
 
Aktualnie na rynku można znaleźć około 15 książek autorstwa Dominica dotyczących kategorii brown spirits, piw rzemieślniczych czy ginu. Wśród nich można znaleźć tytuły takie jak „The World’s Best Whiskies: 750 Essential Drams from Tennessee to Tokyo” oraz „Whisky Opus”.
 
Zajmował również kluczowe pozycje wydawnicze w wielu czasopismach oraz portalach takich jak: Whisky Magazine, The Spirits Business, Pub Business, Club Mirror oraz Whiskieria. Otrzymał wyróżnienie Autora Roku 2015 od Fortnum & Mason’s Drinks, a jego książka “Whisky: Japan” została nagrodzona przez Gourmand Culinary Award w 2017 roku.
 
Jest jednym z niewielu ludzi na świecie posiadających tytuł „Keeper of Quaich” za zasługi w rozwoj kultury picia szkockiej whisky na świecie oraz „Kentucky Colonel” za promocję kategorii bourbonu.
Dominic Roskrow

Firma: Stilnovisti

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

autor książek o whisky, redaktor naczelny Whisky Quarterly

Dominic Roskrow
07. John Quinn

Nic dziwnego, że kiedy John Quinn został poproszony, aby stać się pierwszym w historii Globalnym Ambasadorem marki Tullamore Dew w marcu 2011 roku, ok. 6 sekund zajęło mu, aby odpowiedzieć „tak”. Jego podejście do życia, unikalne poczucie humoru, dowcip i pasja do whisky uczyniły go szanowanym ekspertem whisky na całym świecie i chętnie zapraszanym przyjacielem do każdego stolika. Można powiedzieć, że ten człowiek od whisky został stworzony do tej pracy.


Występując jako globalny ambasador marki, jego misją jest dzielić się swoją pasją do Tullamore Dew z zagorzałymi miłośnikami oraz początkującymi w świecie whisky. Poświęci on czas zarówno na kształcenie personelu barowego jak i na współpracę z ambasadorami marki Tullamore Dew na całym świecie. Nie zdziwcie się, jeśli spotkacie go w lokalnym pubie irlandzkim, gdyż nieodłącznym punktem jego podróży jest szukanie najlepszych barów i pubów podczas swoich wojaży po świecie.


Nieprzewidywalny jak irlandzka pogoda, prawdziwy Irlandczyk nie jest również przeciętnym ambasadorem marki. Urodzony i wychowany w Dublinie, John zawsze był nieco inny w podejściu do swoich przyjaciół. Jest jedną z nielicznych osób, które mówią płynnie w języku celtyckim, starożytnym języku irlandzkim. Jeśli będziesz szczęśliwcem być może wyrecytuje tobie swój ulubiony celtycki wiersz.
John nie jest nową twarzą w branży whisky. Podobnie jak Daniel E. Williams założyciel Tullamore Dew, John wnosi niezrównaną wiedzę o Tullamore Dew i bogate doświadczenie zdobyte przez 31 lat w branży irlandzkiej whisky. Początkowo pracował dla marki między 1974 i 1987, kiedy to była ona częścią irlandzkiego Distillers Group, swoim oddaniem utorował sobie drogę poprzez różne stanowiska poczynając od sprzedaży i marketingu, a kończąc jako regionalny dyrektor eksportu dla Tullamore Dew. W ostatnich latach rozpowszechnił Tullamore D.E.W. na wielu europejskich rynkach, a jego pasja i know-how pomogły osiągnąć pozycję lidera w Czechach i Bułgarii.


Absolwent Wyższej Szkoły Marketingu i Projektowania w Dublinie, ukończył również studia w Hiszpanii i Francji. Biegle mówi w języku hiszpańskim i francuskim, ale zna również portugalski i włoski.
Kiedy nie podróżuje, lubi aktywny wypoczynek, grę w golfa, narty, irlandzki taniec, gra na gitarze i śpiewa. Jest również zapalonym entuzjastą Gaelic Games i dumnie zarządza kobiecym zespołem Gaelic Football.


Bez względu na to, gdzie podróżuje po świecie, jego serce zawsze poprowadzi go z powrotem do słynnej irlandzkiej pogody, czwartkowych barowych nocy z kolegami i letnich wieczorów przy grillu i kieliszku Tullamore Dew.

John Quinn

Firma: Tullamore Dew

Kraj pochodzenia: Irlandia

Tullamore Dew Global Brand Ambassador

John Quinn GBA shot
08. Ronnie Routledge
Ronnie przez pierwszych kilka lat związny był z rynkiem winnym, szybko jednka porzucił go i dołączył do drużyny Gordon & MacPhail , obejmując stanowisko menedżera rynku detalicznego. Była to prawdziwa szesnastoletnia szkoła, w której otrzymał solidną porcję wiedzy na temat whisky i rynku whisky. Ten okres, to także okres bardzo ścisłej współpracy z destylarnią Benromach.
Późniejsze doświadczenie zawodowe, to dalsza współparca z niezależnym bottlerem, przez kolejnych kilka lat Ronnie związany był Duncan Taylor & Co. jako menedżer rynku brytyjskiego.
W późniejszym okresie dolączył do bardzo ekskluzywnego zespołu, który miał przywrócić świetność destylarni Glenglassugh I umieścić ją z powrotem na mapie znaczących destylarni w Szkocji. W ciagu tego czasu istotna była również silnawspółpraca z siostrzanymi destylarniami takimi jak Benriach I Glendronach. Jak wiemy miesja ta zakończyła się sukcesem.
Po krótkiej, powtórnej przygodzie z Duncan Taylor, Ronni dołączył do drużyny Stilnovisti jako Dyrektor Sprzedaży spółki zależnej Whisky Advisors Ltd, pośrednika w sprzedaży beczek whisky.
Ronnie dostał tytuł Keeper of the Quaich już piętnaście lat temu. Od czternastu lat jest sędzią w wielu konkursach branży whisky.
Ronnie Routledge

Firma: Stilnovisti

Kraj pochodzenia: Szkocja

Stilnovisti

2017-whiskyshow-dzien2-male-logo-236
09. James Kiernan
James jest Kierownikiem Sprzedaży w Hibernia Distillers Ltd – producencie Irlandzkiej Whiskey HYDE. Ukończył on Uniwersytet w Cork, na kierunku Prawo w Biznesie w 2016 roku. Odłożył jednak na bok karierę prawniczą by oddać się pasji do Irlandzkiej Whiskey i pracy w najszybciej rozwijającej się gałęzi przemysłu spirytusowego na świecie. Czas pokaże czy kiedykolwiek wróci do prawniczych książek.
 
Swój czas spędza podróżując po świecie, odwiedzając rozmaite targi i wydarzenia związane z whisky, gdzie przekazuje wiedzę na temat Uisce Beatha (Woda Życia). Po weekendzie który spędził na Poznańskim Whisky Show w Kwietniu tego roku, James z niecierpliwością czekał na powrót do Polski, by poznać naszą bogatą kulturę oraz aby dzielić się wiedzą o Irlandzkiej Whiskey.
James Kiernan

Firma: Hyde Whiskey

Kraj pochodzenia: Irlandia

Hyde Whiskey Global Brand Ambassador

James Kiernan HYDE
10. Mateusz Zabiegaj

Dwoma argumentami, czyli „to całkiem spoko praca“ oraz „dziewczyny muszą przyjść do ciebie!“, Mateusz rozpoczął swoją przygodę z barmaństwem zaraz po swoich 18stych urodzinach, będąc przekonanym że będzie to tylko krótka przygoda na pierwszych w jego życiu, trzymiesięcznych wakacjach. Po krótkim epizodzie zawahania, stażu w agencji reklamowej oraz prawie 3 latach spędzonych w najlepszym w tamtym czasie koktajl barze w Krakowie, przyszedł czas na przeprowadzkę do Warszawy, żeby zostać szefem baru w nowo powstającym koktajl barze.

Mateusz jest chyba najlepszym przykładem bycia w odpowiednim miejscu, w odpowiednim czasie. W czasie wieczornej zmiany, zastępując jednego ze swoich barmanów, miał okazję podejmować przy barze jednego z globalnych ambasadorów pracujących dla William Grant & Sons. Już 3 miesiące i kilka rozmów później odwiedzał destylarnię Glenfiddich, która miała stać się jego drugim domem, jak sam mówi.

Ponad 8 lat i setki tysięcy kilometrów później, Mateusz nadal podróżuje po Polsce i nie tylko Polsce dzieląc się swoją miłością do whisky.

Mateusz Zabiegaj

Firma: William Grant & Sons

Kraj pochodzenia: Polska

Brand Ambassador William Grant & Sons

warehouse
11. Scott Martin

Pracuję z whisky Single Malt i Blended z portfolio Distella od ponad ośmiu lat. Pozycją jaką zajmuje jest dla mnie przywilejem. Daje mi ona możliwość, zarówno reprezentowania, jak i cieszenia się najlepszymi whisky jakie mamy do zaoferowania światu.

Swoją przygodę z whisky Black Bottle rozpocząłem podróżując przez Wielka Brytanię i Europę promocyjnym vanem. Działo się to do momentu kiedy zacząłem pracować z whisky single malt, pośród których się odnalazłem i które dały mi solidne podłoże wiedzy.

Najlepszą częścią mojej pracy jest właściwe szerzenie wiedzy na temat naszego portfolio whisky na całym świecie. Uwielbiam podróżować i zawsze jestem szczęśliwy mogąc udać się w dowolnie wskazane miejsce. Z łatwością nawiązuję nowe znajomości z ludźmi bez względu na to w jakim języku mówią.

Prowadziłem masterclass dla różnego rodzaju odbiorców, od małych, kameralnych grup kilku osobowych po kompletnie chaotyczne, nieposkromione grupy. Uwielbiam je wszystkie. Jest w nich coś, co wydobywa z mojego wnętrza dusze artysty.

Wierzę, że picie whisky, skądkolwiek ona pochodzi, powinno być przyjemnością. Dlatego też każde spotkanie, które prowadzę to przede wszystkim nawiązanie więzi z publicznością, dostarczenie prawdziwego doświadczenia i wzbogacenie ich zrozumienia czym jest prawdziwie dobra whisky.

Moim celem jest upewnić się, że ludzie dla których prowadzę prezentację mają radość z czerpania wiedzy ze spotkania, które wykracza poza standardowe degustacje whisky. Pragnę pozostawić ich dyskutujących na temat doznań z prezentacji produktów, do których będą wracać od czasu do czasu. I oczywiście z pozytywną oceną whisky z naszego portfolio.

Scott Martin

Firma: Distell

Kraj pochodzenia: Szkocja

Distell Brand Ambassador

1180_-183
12. Charlie Graham

Po kilku latach spędzonych w branży hotelarsko-gastronomicznej, Charlie Graham rozwijał swoje umiejętności barmańskie pracując w ekskluzywnych coctail barach w Edynburgu, Melbourne i Londynie. Zdobyta wiedza pozwoliła mu na rozpoczęcie nowej kariery – ambasadora Amerykańskiej Whiskey w znanej na całym Świecie Heaven Hill Distilleries. Charlie sprawuje nadzór nad rynkami europejskimi oraz Rosją. Koniecznie dołącz do jego master class, aby poznać Ewolucję Bourbona, opowieść przeplatającą się z Bourbonem i Amerykańską Historią w tle, próbując w tym czasie wybrane produkty legendy Heaven Hill!

Charlie Graham

Firma: Heaven Hill Distilleries

Kraj pochodzenia: Szkocja

Heaven Hill International Brand Educator

Tabac 10.05 - Harry Tiits-7886
13. Amanda Humphrey

Amanda Humphrey Brand Ambasador Maker’s Mark, gwiazda londyńskiej sceny barowej, „Whisky Sister”.
Twarz I współtwórca warsztatów barmanskich w całej Wielkiej Brytanii. Dzięki rewolucyjnym działaniom udało sie jej połączyć wiedzę o Maker’s Mark z praktycznymi umiejętnościami tworzenia menu koktajlowego, personalizowaniu beczek, pieczeniu chleba przy użyciu czerwonej pszenicy ozimej (używanej do tworzenia znaku Maker’s Mark) oraz personalizacji pieczęci woskowych.

Dzięki swojej szerokiej wiedzy na temat amerykańskiej kategorii whisky, jej pasji do marki Maker’s Mark i uznania w Wielkiej Brytanii, Amanda w wyjątkowy sposób przyczynia sie do promowania marki i lojalności wśród klientów. Brytyjskiej strony barowej i wzmocnienie reputacji „Maker’s marka jako prawdziwego rzemieślniczego Bourbona z wyboru.

Amanda Humphrey

Firma: Maker's Mark

Kraj pochodzenia: UK

Maker's Mark Brand Ambassador

IMG_0534
14. Kenny Macdonald

Kenny Macdonald jest niezależnym konsultantem ds. whisky, który pracuje w branży whisky od 19 roku życia, kiedy to rozpoczął pracę w barze whisky  na zachodnim wybrzeżu Szkocji.

Kenny poświęcił wiele lat pogłębiając wiedzę o świecie whisky, przeprowadzając liczne degustacje whisky i szkolenia dla pracowników barów oraz klientów korporacyjnych. Kenny jest obecnie bardzo szanowanym konsultantem w branży, reprezentującym kilku producentów whisky.
W 2013 roku wraz z żoną Viktoriją założyli firmę, która pomaga otwierać nowe rynki dla producentów szkockiej whisky, obejmującą obecnie zarówno kraje nadbałtyckie, przez Panamę aż po daleką Japonię.
Cieszymy się, że Kenny będzie reprezentantem firmy Ian MacLeod Distillers w 2018 roku w Europie na wielu festiwalach i imprezach prowadząc masterclass  i degustacje w jego wyjątkowym i wysoce wciągającym i entuzjastycznym stylu.

Kenny Macdonald

Firma: Ian MacLeod Distillers

Kraj pochodzenia: Szkocja

Glengoyne, Tamdhu i Smokehead

Kenny McDonald
15. Brendan McCarron

Brendan dołączył do The Glenmorangie Company jako Head of Maturing Whisky Stocks w czerwcu 2014. Do jego główny obowiązków należy współpraca z zarządcami destylarni oraz ich zespołami, by zapewnić odpowiednią i niezmienie perfekcyjną jakość destylatów wytwarzanych zarówno w The Glenmorangie jak i Ardbegu, zapewnić odpowiednią ilość destylatu, drewna oraz zapasów, które niezbędne są do kreowania nowych, ciekawych edycji whisky Glenmorangie i Ardbeg

Brendan jest absolwentem wydziału Inżynierii Chemicznej, wyróżniony został The Worshipful Company of Distillers Scholarship Award w dziedzinie destylacji. Posiada ponad 8-letnie doświadczenie w przemyśle whisky. Pomagał w tworzeniu Roseisle Distillery – pierwszej od 30 lat destylarni powstającej w Speyside. Zarządzał destylarnią Oban, a przez okres 3 lat pełnił również rolę menadżera grupy destylarni: Lagavulin, Caol Ila i Port Ellen Maltings na Islay.

Brendan wchodzi w skład Whisky Creation Team, gdzie przy boku dr Billa Lumsden’a zajmuje się przeprowadzaniem analiz sensorycznych new make’ów oraz leżakujących destylatów. Odpowiedzialny jest również za tworzenie nowych edycji The Glenmorangie i Ardbega.

Okazjonalnie podróżuje on po świecie, by prowadzić degustacje dla gości VIP.

Brendan McCarron

Firma: The Glenmorangie, Ardbeg

Kraj pochodzenia: Szkocja

Head of Maturing Whisky Stocks in Ardbeg & Glenmorangie

Brendan McCarron 3-2
16. Łukasz Dynowiak

Łukasz Dynowiak, to od lat jeden z wiodących komentatorów i propagatorów whisky. Na co dzień zaraża pasją i przybliża zawiłości złocistego trunku dla International Beverage Holdings.

Łukasz po raz pierwszy związał się ze szkockim gorzelnictwem pracując w Scotch Whisky Heritage Centre w Edynburgu i jako twórca i redaktor najbardziej wpływowego blogu o whisky w Wielkiej Brytanii, Edinburgh Whisky Blog. Od 2010 prowadził agencję PR obsługującą klientów z branży whisky i piwa, sędziował w międzynarodowych konkursach destylatów, udzielał sę jako krytyk w prestiżowych publikacjach. Był współautorem gorąco przyjętej i wydanej w wielu krajach, w tym w Polsce, książki „1001 whiskies you must try before you die”.

Od 2015 pracuje jako Global Brand Ambassador w International Beverage Holdings. Ta prestiżowa rola pełniona u jednego z najbardziej renomowanych producentów szkockiej whisky daje mu możliwość pracy z zespołami edukacyjnymi, dystrybucyjnymi i prasowymi na całym świecie ale jak sam przyznaje najbardziej lubi przyjeżdżać do Polski. Określa swoją pracę jako ciągłe oliwienie trybów pomiędzy konserwatywnym światem producentów whisky a współczesnym, głodnym wiedzy odbiorcą.

Łukasz Dynowiak

Firma: International Beverages

Kraj pochodzenia: Polska

Old Pulteney Global Brand Ambassador
Speyburn

lukasz dynowiak colour 2-1
17. Stewart Buchanan
Stewart jest powszechnie znany w branży szkockiej whisky z roli jaką odegrał we wskrzeszeniu w 2004 destylarni BenRiach, po tym jak jej produkcja została wstrzymana. Jego oddanie obrazuje fakt, że nocował on na podłogach do słodowania podczas prac przy rozbiórce i naprawie wyposażenia gorzelni aby ponownie przygotować ją do produkcji.
 
Obecnie swoje dni spędza reprezentując trzy destylanie należące do koncernu Brown Forman, podczas licznych eventów i degustacji. Jego osobista wiedza dotycząca procesów produkcyjnych w destylarniach GlenDronach, BenRiach oraz Glenglassaugh sprawia, że Stewart jest jednym z najbardziej wciągających i doświadczonych Ambassadorów w branży. Jego własne słowa najlepiej obrazują jego pasję i poświęcenie: “W Szkocji jest 155 destylarni, a ja mam to szczęście, że reprezentuję trzy z nich podróżując po całym świecie; dzięki temu każdego dnia budzę się z uśmiechem”.
 
Po 25-latach pracy w branży został on uhonorowany tytułem “Keeper of the Quiach”.
Stewart Buchanan

Firma: Brown Forman

Kraj pochodzenia: Szkocja

GlenDronach, BenRiach and Glenglassaugh Global Brand Ambassador

steward
18. Steven Cameron

Mimo swoich szkockich korzeni Steven większość życia spędził we Francji. Swoją karierę zaczynał w paryskim La Maison Du Whisky, jako doradca oraz osoba odpowiedzialna za prowadzenie szkoleń i degustacji. Zdobyte w ten sposób doświadczenie pozwoliło mu kilka lat później znaleźć się w szeregach słynnej firmy Gordon & MacPhail – związanej z butelkowaniem whisky od przeszło 120 lat. Obecnie pełni on rolę opiekuna kilku europejskich rynków oraz funkcję ambasadora marek G&M i Benromach.

Steven Cameron

Firma: Gordon & MacPhail

Kraj pochodzenia: Francja

Gordon & MacPhail Ambassador

Steven Cameron 2016 (5)
19. Donald Maclellan
Rodzina matki Donalda pochodzi ze szkockiej wyspy Islay, ale dzieciństwo i okres dojrzewania spędził w Australii. Jego przygoda z whisky rozpoczęła się 13 lat temu, kiedy spędzając wakacje na Islay spotkał właściciela destylarni Bruichladdich – Jima McEwanwho. Zaproponował mu on wakacyjną pracę w destylarni – 3 dni pomocy za 50 funtów i butelkę whisky. Te 3 dni ostatecznie przedłużyło się do 6 lat, podczas których Donald pełnił tam różne funkcje: od managera sklepu internetowego, przez pracownika linii butelkującej i magazynu, przewodnika wycieczek po destylarni, aż po ambasadora marki i eksport managera na rynki wschodniej Europy.
 
Kolejnym krokiem w karierze było przejście do BenRiach Distillery. Stało się to w momencie kiedy Benriach zakupił destylarnię GlenDronach. Tu przez 5 lat, również na stanowisku eksport managera, budował i odpowiadał za rynek wschodniej Europy.
 
Od 3 lat podjął nowe wyzwanie, jakim jest niewątpliwie współpraca z Loch Lomond Group. Firma ta obejmuje dwie destylarnie: Loch Lomond leżącą w Highland tuż przy granicy z Lowland oraz Glen Scotia umiejscowioną w maleńkim, ale bardzo prestiżowym regionie Campbeltown. Praca ta daje ogromne możliwości i perspektywy rozwoju osobistego. Choć marka do tej pory była niemal nieznana to magazyny destylarni pełne są znakomitych, długo dojrzewających whisky. Dziś, po zmianie właścicielskiej, jesteśmy świadkami nowego „otwarcia” firmy. Nowe edycje, nowe projekty i znakomita jakość.
Donald Maclellan

Firma: Loch Lomond

Kraj pochodzenia: Australia

Loch Lomond Brand Ambassador

foto
20. Billy Abbott

Billy Abbott jest pisarzem specjalizującym się w tematyce whisky. Na co dzień współpracuje z The Whiskey Exchange, pisząc artykuły i prowadząc bloga internetowego. Kiedy nie pracuje w biurze, pisze dla Whisky Quarterly i Whisky Magazynu, sędziuje w konkursach alkoholowych oraz organizuje degustacje na całym świecie. Przez lata ściśle współpracował z Elements of Islay i Port Askaig, nadzorował powstanie edycji Elements z Islay w 2014 roku.

Billy Abbott

Firma: Speciality Drinks

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Elements of Islay & Port Askaig

© Simon Hanna
21. Colin Dunn

Swoją karierę z whisky Colin rozpoczął pracując dla japońskiej Suntory, promując single malty: Bowmore, Auchentoshan i Glen Garioch, a następnie Yamazaki Hibiki i Hakushu – odpowiedzialny było on również za wprowadzenie wymienionych marek do Wielkiej Brytanii i pozostałych części świata. W 2008 r. otrzymał możliwość pracy z Diageo, a po zapoznaniu się z ich portfolio whisky decyzja nie mogła być inna, jak tylko podjęcie się zadania. Jak sam mówi: “Gama destylarni i edycji w Diageo jest tak rozległa, że przypomina to sklep ze słodyczami, tak wiele smaków!”

Colin reprezentuje 28 destylarni single malt Diageo, a także ich whisky blended, w szczególności serię Johnnie Walker.

Jako Global Brand Ambassador przede wszystkim stawia na współpracę z barmanami, sommelierami i pracownikami off-trade, kształcąc ich w zakresie whisky z portfolio Diageo, a także prezentując ją na festiwalach, wystawach i wydarzeniach branżowych. Oznacza to prezentowanie marek Diageo na wiele różnych sposobów, na przykład współpracę z szefami kuchni przy produkcji whisky i food pairingu.

Colin Dunn

Firma: Diageo

Kraj pochodzenia: Szkocja

Global Brand Ambassador

Colin

Partnerzy

Czy masz skończone 18 lat?

Nie Tak