23-24.08.2019
Jastrzębia Góra
Festiwal Whisky VI edycja
Kup bilet na festiwal whiskyKup bilet na masterclass

Masterclass

01. MASTERCLASS - informacja

WAŻNE

-> Masterclass są odpłatne, jednak do zakupionego biletu otrzymują Państwo w prezencie butelkę whisky/voucher, zgodnie z opisem który znajduje się w opisie biletu na masterclass.

-> Bilety na masterclass dostępne są wyłącznie dla posiadaczy biletu jednodniowego ważnego w dniu sesji masterclass lub biletu dwudniowego. Osoby nie posiadające jednego z wymienionych wyżej biletów nie będą mogły wziąć udziału w Festiwalu Whisky Jastrzębia Góra, ani też w masterclass (nawet jeśli zakupią sam bilet masterclass).

-> Whisky/voucher zgodnie z opisem na bilecie będzie do odbioru na zakupionym masterclass.

-> Liczba miejsc jest ograniczona, zarówno 23 jak i 24 sierpnia jest to 45 miejsc (dziennie)

-> Procedura rezygnacji z zakupionego biletu jest taka sama jak zwrotu biletu na festiwal, według wytycznych regulaminu

-> Wszelkie informacje dotyczące masterclass na bieżąco pojawiać się będą na stronie festiwalu w zakładce „masterclass” oraz w socjal mediach festiwalowych.

-> Na sali obecny będzie tłumacz.

Masterclass - informacja

Kraj pochodzenia: Polska

Sprzedaż biletów na masterclass rozpocznie się: 15 lipca 2019 roku.

02. Douglas Cook
W ciągu ostatnich lat Douglas Cook dążył do zbudowania świadomości Single Malt Scotch Whisky w najdalszych zakątkach świata na 4 kontynentach. Dzielił się przy tym sekretami wielokrotnie nagradzanej Single Malt Scotch Whisky – The BenRiach, The GlenDronach i The GlenGlassaugh. Douglas łączy przy tym trzy swoje wielkie pasje: języki obce, podróże i zamiłowanie do szkockiej whisky. Zanim rozpoczął swoją przygodę z globalnym rozwojem tych trzech single maltów z północno-wschodniej Szkocji, Douglas odpowiadał za eksport szkockiej whisky w całym regionie Azji.
 
Douglas po raz pierwszy odkrył swoją miłość do szkockiej whisky w The Scotch Whisky Experience w Edynburgu i od momentu dołączenia do The BenRiach Distillery Co. Ltd w 2011 roku. Podróżował i prowadził degustacje na wielu rynkach w Europie, Azji, Australii i Nowej Zelandii. Kiedy nie podróżuje do różnych zakątków świata, lub nie spędza czasu w biurze blisko Edynburga, Douglas uwielbia spędzać czas w Highlands oraz na wyspach szkockich. Ostatnio przeniósł się do Speyside – serca szkockiej whisky. Niedawno rozpoczął też naukę języka polskiego.
SAMSUNG DIGITAL CAMERA
Douglas Cook

Firma: Brown Forman

Kraj pochodzenia: Szkocja

Director of Global Scotch Whisky Advocacy - GlenDronach, BenRiach, GlenGlassaugh

23.08. (piątek), godzina: 17:15 (I piętro Domu Whisky)
Temat: "The BenRiach. Odkrywając smak od 1898".
(do degustacji: BenRiach 21yo, BenRiach Cask Strength Batch 2, BenRiach Temporis 21YO Peated, BenRiach Peated Cask Strength Batch 1).

Cena: 215 zł (+ voucher o wartości 215 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na zakup The BenRiach 12yo Sherry Wood).

kup bilet 23.08 (piątek)

03. John Quinn

Nic dziwnego, że kiedy John Quinn został poproszony, aby stać się pierwszym w historii Globalnym Ambasadorem marki Tullamore Dew w marcu 2011 roku, ok. 6 sekund zajęło mu, aby odpowiedzieć “tak”. Jego podejście do życia, unikalne poczucie humoru, dowcip i pasja do whisky uczyniły go szanowanym ekspertem whisky na całym świecie i chętnie zapraszanym przyjacielem do każdego stolika. Można powiedzieć, że ten człowiek od whisky został stworzony do tej pracy.
Występując jako globalny ambasador marki, jego misją jest dzielić się swoją pasją do Tullamore Dew z zagorzałymi miłośnikami oraz początkującymi w świecie whisky. Poświęci on czas zarówno na kształcenie personelu barowego jak i na współpracę z ambasadorami marki Tullamore Dew na całym świecie. Nie zdziwcie się, jeśli spotkacie go w lokalnym pubie irlandzkim, gdyż nieodłącznym punktem jego podróży jest szukanie najlepszych barów i pubów podczas swoich wojaży po świecie.
Nieprzewidywalny jak irlandzka pogoda, prawdziwy Irlandczyk nie jest również przeciętnym ambasadorem marki. Urodzony i wychowany w Dublinie, John zawsze był nieco inny w podejściu do swoich przyjaciół. Jest jedną z nielicznych osób, które mówią płynnie w języku celtyckim, starożytnym języku irlandzkim. Jeśli będziesz szczęśliwcem być może wyrecytuje tobie swój ulubiony celtycki wiersz.
John nie jest nową twarzą w branży whisky. Podobnie jak Daniel E. Williams założyciel Tullamore Dew, John wnosi niezrównaną wiedzę o Tullamore Dew i bogate doświadczenie zdobyte przez 31 lat w branży irlandzkiej whisky. Początkowo pracował dla marki między 1974 i 1987, kiedy to była ona częścią irlandzkiego Distillers Group, swoim oddaniem utorował sobie drogę poprzez różne stanowiska poczynając od sprzedaży i marketingu, a kończąc jako regionalny dyrektor eksportu dla Tullamore Dew. W ostatnich latach rozpowszechnił Tullamore D.E.W. na wielu europejskich rynkach, a jego pasja i know-how pomogły osiągnąć pozycję lidera w Czechach i Bułgarii.
Absolwent Wyższej Szkoły Marketingu i Projektowania w Dublinie, ukończył również studia w Hiszpanii i Francji. Biegle mówi w języku hiszpańskim i francuskim, ale zna również portugalski i włoski.
Kiedy nie podróżuje, lubi aktywny wypoczynek, grę w golfa, narty, irlandzki taniec, gra na gitarze i śpiewa. Jest również zapalonym entuzjastą Gaelic Games i dumnie zarządza kobiecym zespołem Gaelic Football.
Bez względu na to, gdzie podróżuje po świecie, jego serce zawsze poprowadzi go z powrotem do słynnej irlandzkiej pogody, czwartkowych barowych nocy z kolegami i letnich wieczorów przy grillu i kieliszku Tullamore Dew.

John Quinn GBA shot
John Quinn

Firma: Tullamore DEW

Kraj pochodzenia: Irlandia

Global Brand Ambassador

23.08. (piątek), godzina: 13:30 / 24.08 (sobota), godzina: 16:30 (I piętro Domu Whisky).
Temat: "Magia dojrzewania - sezonowanie beczek na przykładzie wybranych wariantów Tullamore D.E.W"
(do degustacji: Tullamore D.E.W. Original, XO, 12yo, 15yo (new) i Demerara Rum, używanych do finiszowania Tullamore D.E.W. XO).
Cena: 100 zł (+ voucher o wartości 100 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na produkty Tullamore DEW
kup bilet 23.08 (piątek) kup bilet 24.08 (sobota)

04. Kenny Macdonald

Kenny Macdonald jest niezależnym konsultantem ds. whisky, który w branży whisky pracuje od 19-stego roku życia, kiedy to rozpoczął pracę w barze whisky, w domu, na zachodnim wybrzeżu Szkocji.
Przez lata Kenny rozwijał swoją wiedzę oraz zrozumienie szocjkiej whisky, poprzez degustacje whisky i szkolenia dla pracowników barowych oraz klientów korporacyjnych. Kenny jest obecnie szanowanym konsultantem w branży reprezentującym kilku producentów whisky.
W 2013 r. Kenny i jego żona Viktorija założyli małą firmę, którapomaga otwierać nowe rynki dla producentów szkockiej whisky i zasięgiem od krajów bałtyckich bałtyckie poprzez Panamę aż do Japonii.
Cieszymy się, że Kenny reprezentuje Ian MacLeod Distillers w całej Europie, na wielu festiwalach i imprezach, prowadząc masterclass i degustacje w wyjątkowy, bardzo wciągający i entuzjastyczny sposób.

Kenny
Kenny Macdonald

Firma: Ian Macleod Distillers

Kraj pochodzenia: Szkocja

Kenny Macdonald- Ian Macleod Distillers EU Brand Ambassador

23.08 (piątek), godzina: 18:30 (I piętro Domu Whisky)
Temat: "Nowy stary styl Highland oraz Speyside: Glengoyne & Tamdhu."
(do degustacji: Tamdhu 15YO; European Oak 2004 57.6% Single Cask; American Oak 2006 66.1% Single Cask;
Glengoyne The Legacy: Chapter One; 2008 60.2% Single Cask; New Make Spirit 69.9%).

Cena: 182 zł (+ voucher o wartości 182 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na zakup Tamdhu 12yo).

kup bilet 23.08 (piątek)

05. Dariusz Fabrykiewicz

Moja pasja do whisky wzrastała od wielu lat. Zainspirowany chęcią zgłębiania wiedzy na temat whisky  rozpocząłem swoją edukację związaną z tym trunkiem. Poznałem tajniki produkcji, pochodzenia oraz historię jej powstania.

Przez lata praktyki nauczyłem się instynktownie rozróżniać jej zapach, smak i charakter. W zdobywaniu informacji na jej temat bardzo pomogła mi niezliczona ilość fachowych podręczników, gdzie mogłem zapoznać się z różnorodnymi opiniami i wskazówkami wyrażanymi przez fachowców w tej dziedzinie.

Potem rozpocząłem swoje podróże do Szkocji aby osobiście na miejscu poczuć klimat w którym tworzy się najlepsze whisky na świecie. Spotkania z twórcami i pasjonatami whisky upewniły mnie, że jest to trunek, któremu warto poświęcić jeszcze więcej czasu na poznanie go na wskroś…

Dziś wiedzą i doświadczeniem, które zdobyłem mogę dzielić się z innymi co sprawia mi ogromną satysfakcję.

Bez tytułu
Dariusz Fabrykiewicz

Firma: Pernod Ricard

Kraj pochodzenia: Szkocja

Ambasador Whisky i alkoholi prestiżowych.

24.08 (sobota), godzina: 12:45 (I piętro Domu Whisky).
Temat: ”Chivas Regal - Success is a blend in life and in scotch”
(do degustacji: Chivas Regal 12YO / 18YO / 25YO / Ultis)
Cena: 168 zł (+ voucher o wartości 168 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na zakup Chivas Regal Mizunara).
kup bilet 24.08 (sobota)

06. Mariusz Olewniczak

Przygodę z branżą alkoholową rozpoczął w 2006 roku jako barman pracując w najlepszych koktajl barach w całym kraju i zdobywając cenne doświadczenie także za granicą.

To właśnie wtedy narodziło się zainteresowanie światem whisky, które zaowocowało stałą współpracą z międzynarodowymi producentami.

W przyjazny sposób dzieli się swoją wiedzą, a umiejętności i zdobyte doświadczenie przekazywał również m.in. podczas warsztatów w jednej z najlepszych szkół barmańskich w Polsce.

Obecnie jako Prestige Brands Ambassador w United Beverages jest odpowiedzialny za prowadzenie szkoleń oraz degustacji marek luksusowych dla klientów firmy oraz dla mniejszych i większych grup konsumentów w czasie wielu wydarzeń promocyjnych.

Poza szeroko pojętymi aktywnościami związanymi ze światem marek alkoholowych swój wolny czas chętnie poświęca na siatkówkę oraz tworzenie muzyki.

profil
Mariusz Olewniczak

Firma: United Beverages

Kraj pochodzenia: Polska

Prestige Brands Ambassador

23.08 (piątek), godzina: 11:00 (I piętro Domu Whisky)
Temat: "Highland Park – Whisky z duszą Vikingów"
(do degustacji: Highland Park 10YO / 12YO / 16YO Twisted Tatoo / 18YO).
Cena: 127 zł (+ voucher o wartości 127 zł na zakup Highland Park 10YO Viking Scars w sklepie festiwalowym).

24.08 (sobota), godzina: 19:00
Temat: "The Macallan- Necessary Excellence"
(do degustacji: The Macallan Double Cask 12 YO / Triple Cask 15 YO / Classic Cut 2018 oraz niespodzianka).
Cena: 237 zł (+ voucher o wartości 237 zł na zakup The Macallan 12yo Double Cask w sklepie festiwalowym). kup bilet 23.08 (piątek) kup bilet 24.08 (sobota)

07. Gregor Stirling

Pochodzący ze Szkocji Gregor Stirling, zapalony kolekcjoner whisky oraz Global Brand Ambasador w firmie International Beverage. Przez prawie trzy lata współpracował z wiodącą międzynarodową marką szkockiej whisky w Warszawie, co pozwoliło mu rozwinąć pasję do tego trunku. Gregor obecnie prezentuję marki powszechnie rozpoznawalne i nagradzane na całym świecie obejmujące whisky single malt: Old Pulteney, Ancoc, Speyburn, Balblair oraz whisky typu blended jaką jest Hankey Bannister. Charyzmatyczny i kompetentny ma na celu przybliżenie marek w przystępny i zrozumiały sposób.

49907579_2272956426285140_5356921424431150138_n(1)
Gregor Stirling

Firma: International Beverage

Kraj pochodzenia: Szkocja

Global Brand Ambasador

23.08 (piątek) , godzina: 14:45 (I piętro Domu Whisky)
Temat: Balbair - True Highland Spirit.
(do degustacji: Balbalir 12yo, 15yo, 18yo, 25yo + Single Cask).

Cena: 199 zł (+ voucher o wartości 199 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na zakup Balblair 12yo).

24.08 (sobota), godzina: 14:00 (Sala Masterclass)
Temat: "This is Wick and we are Maritime Malt".
(do degustacji: 12YO, Huddart, 15YO, 18YO, (25YO nowość), + niespodzianka).

Cena: 135 zł (+ voucher o wartości 135 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na Old Pulteney 12yo). kup bilet 23.08 (piątek) kup bilet 24.08 (sobota)

08. Struan Grant Ralph

Urodzony i wychowany w Speyside, duchowym domu szkockiej whisky single ,alt, Struan spędził całe życie zanurzony w bogatej kulturze i dziedzictwie produkcji szkockiej whisky.
Jego wiedza i pasja do wszystkiego, co dotyczyło whisky, rozwijały się wcześnie, począwszy od pierwszej pracy w gorzelni Knockdhu pod okiem kierownika destylarni, a skończywszy na ostatnich latach spędzonych z rzemieślnikami w destylarni Glenfiddich. Te doświadczenia zaowocowały miłością do przemysłu whisky i dały mu praktyczne zrozumienie sztuki i nauki tworzenia whisky.

Jako wykwalifikowany chemik i absolwent Uniwersytetu w Glasgow, Struan lubi również badać whisky na poziomie molekularnym i odkrywać prawdziwe pochodzenie wszystkich jej niesamowitych smaków.
Urodzony gawędziarz i miłośnik szkockiej historii, na pewno uraczy publiczność opowieściami o bogatej ewolucji Whisky.

Ostatnie 5 lat spędził jako Global Brand Aambassador marki Glenfiddich, podróżując do najdalszych zakątków świata, zapoznając początkujących i entuzjastów z historią i dziedzictwem szkockiej single malt Glenfiddich. Jego ulubionym trunkiem jest Glenfiddich 12yr, jest rówież zapalonym sportowcem, który wolne chwile spędza na grze w piłkę nożną, golfa i surfingu, podróżując po świecie zarówno służbowo jak i prywatnie.

Struan
Struan Grant Ralph

Firma: Willam Grant & Sons

Kraj pochodzenia: Szkocja

Global Brand Ambassador marki Glenfiddich

23.08. (piątek), godzina: 16:00 / 24.08 (sobota), godzina 17:45 (I piętro Domu Whisky)
Temat: Rzadkie, niebutelkowane edycje Glenfiddich oraz premiera Glenfiddich Grand Cru.
(do degustacji: Single Cask 1998 Sherry Hogshead (Struan Project XX Cask) / Single Cask Peated Sherry 2003 /
20yr Solera Vatting / Single Cask 1974 American Oak / Grand Cru 23 yo).

Cena: 188 zł (+ voucher o wartości 188 zł do wykorzystania na zakup Glenfiddich 15yo Solera w sklepie festiwalowym).
kup bilet 23.08 (piątek) kup bilet 24.08 (sobota)

09. Andy MacDonald
Andy zarządza destylarnią Glenmorangie od 2008 roku. Jego najważniejszym zadaniem jest przewodzenie “Man of Tain”, wysoce wykwalifikowaym rzemieślnikom, którym powierzona została produkcja whisky w destylarni położonej na malowniczym brzegu zatoki Dornoch w regionie Highlands.
 
Oprócz tytułu inżyniera oraz dyplomu z destylacji, Andy posiada ponad 25-letnie doświadczenie w branży whisky. Okazjonalnie podróżuje on  po świecie, dzieląc się swoją wiedzą i doświadczeniem podczas wyselekcjonowanych degustacji i eventów.
andy
Andy MacDonald

Firma: Glenmorangie

Kraj pochodzenia: Szkocja

Glenmorangie Distillery Manager

23.08. (piątek), godzina: 12:15 (I piętro Domu Whisky)
The Master of Innovation – The history of innovative whiskies that we make
(do degustacji: Glenmorangie Original / Lasanta / Quinta Ruban 14 yo / Nectar D’Or /Distillery Manager Sample / Distillery Manager Sample).

Cena: 250 zł (+ voucher o wartości 250 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na zakup produktów Glenmorangie).

24.08 (sobota), godzina: 14:00 (I piętro Domu Whisky)
Temat: Grand Vintage World – Glenmorangie Grand Moments
(do degustacji: Glenmorangie Original / 18yo / Grand Vintage 1990 / Grand Vintage 1989 / Grand Vintage 1991).

Cena: 250 zł (+ voucher o wartości 250 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na zakup produktów Glenmorangie). kup bilet 23.08 (piątek) kup bilet 24.08 (sobota)

10. Mateusz Zabiegaj

Przekonany dwoma argumentami, czyli „to naprawdę fajna praca!” oraz „dziewczyny muszą
przyjść do Ciebie”, Mateusz rozpoczął swoją przygodę z barmaństwem i gastronomią zaraz
przed swoimi 18stymi urodzinami, będąc przekonanym że to krótka przygoda na pierwszych
w jego życiu, trzymiesięcznych wakacjach. Po krótkim epizodzie zawahania, stażu w agencji
reklamowej oraz prawie 3 latach spędzonych w najlepszym, w tamty, czasie koktajl bardze w
Krakowie, przyszedł czas na przeprowadzkę do Warszawy.
Mateusz jest chyba najlepszym przykładem bycia w odpowiednim miejscu, w odpowiednim
czasie. W czasie wieczornej zmiany, zastępując jednego ze swoich barmanów, miał okazję
podejmować przy barze jednego z globalnych ambasadorów pracujących dla William Grant &
Sons. Już 3 miesiące i kilka rozmów później odwiedzał Szkocję, która stała się jego drugim
domem, jak samo mówi.
Prawie 9 lat, setki tysięcy kilometrów spędzonych w podróży, tysiące szkoleń i tytuł
Ambasadora Roku 2018 później Mateusz zaczyna nową przygodę, nadal jednak pozostając
Szkotem z przekonania. Pracując dla Remy Cointreau, Mateusz zostaje Ambasadorem
Progressive Hebridean Distillery opiekując się markami Bruichladdich, Port Charlotte,
Octomore oraz rumem Mount Gay.

IMG_2916
Mateusz Zabiegaj

Firma: Remy Cointreau

Kraj pochodzenia: Polska

Bruichladdich, Port Charlotte, Octomore Polish Brand Ambassador

23.08 (piątek), godzina: 11:00 (Sala Masterclass)
Temat: “Wiek czy beczka, a może jęczmień?”
(do degustacji: Bruichladdich Islay Barley 2010 / Islay Barley 2011 / Organic 2009 / Black Art. 6.1 / Rare Cask Series, 1985/32)
Cena: 255 zł (+ voucher o wartości 255 zł na zakup Bruichladdich Islay Barley 2011 w sklepie festiwalowym).

24.08 (sobota), godzina: 19:00 (Sala Masterclass)
Temat: „Islay – symbol czy pochodzenie?”
(do degustacji: Port Charlotte Islay Barley 2011 / Islay Barley 2012 / Port Charlotte MRC:01 / The Heretic 2001 / Octomore 9.3, Event Horizon)
Cena: 270 zł (+ voucher o wartości 270 zł do wykorzystania na zakup Port Charlotte Islay Barley 2012 w sklepie festiwalowym).


kup bilet 23.08 (piątek) kup bilet 24.08 (sobota)

11. Ginny Boswell

Jak sama uważa, ma jedną z najlepszych prac na świecie – jest managerem  marek takich jaki Darnley’s Gin, Wemyss Malts oraz Kingsbarns Single Malt Whisky. Pozwala to Ginny na łączenie  największych pasji- miłości do rzemieślniczych alkoholi oraz zamiłowania do podróżowania.
Jako że firma Wemyss jest firmą rodzinną , Ginny uczestniczy przy wielu kluczowych procesach-  zaczynając od selekcji beczek whisky razem z Charles Macleanem, mieszaniu blended malt whisky, a kończąc na wymyślaniu charakterystycznych nazw edycji Wemyss Single Cask Whisky. Kiedy odpoczywa między swoimi podróżami zajmuję się oprowadzaniem po destylarni Kingsbarns, a także sędziowaniem podczas konkursów barmańskich w całej Europie.

11329985_1404259433235042_7658621849634333287_n
Ginny Boswell

Firma: Wemyss Malt

Kraj pochodzenia: Szkocja

Regional Brand Manager Wemyss Malts

23.08 (piatek), godzina 16:00 (Sala Masterclass)
"Single Cask, a może jednak Blended Malt? Blind Tasting by Wemyss Malts"
(do degustacji: Single Cask Invergordon 29yo, Single Cask Bunahabhain 30yo, Single Cask Glen Keith 18yo, Kingsbarns Dream to Dram Single Malt, Wemyss Treacle Chest (blended malt), Wemyss Spice King (Blended Malt)".
Prowadzący-wspomagający: Mikołaj Rzeźnik - Brand Manager The Bar.

Cena: 141 zł (+ voucher o wartości 141 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na zakup Wemyss Kiln Embers). kup bilet 23.08 (piątek)

12. Kai-Che Shih

info wkrótce

IMG_5913
Kai-Che Shih

Firma: KingCar Group

Kraj pochodzenia: Tajwan

Dyrektor Zarządzający KingCar Group oraz Whisky Brand Ambassador

23.08 (piątek), godzina: 12:15 (Sala Masterclass)
Temat: More than 300 Gold Medals Victory
(do degustacji: Kavalan Single Malt Whisky / Distillery Select / King Car Conductor 46% / Solist Vinho 55,6%/ Solist Sherry 57,8%).

Cena: 174 zł (+ voucher o wartości 174 zł na zakup Kavalan Distillery Select w sklepie festiwalowym).
kup bilet 23.08 (piątek)

13. Jan Sokołowski

Jan Sokołowski związany jest zawodowo z oficjalnym dystrybutorem whisky Benromach w Polsce – firmą AN.KA Wines, gdzie pełni rolę Category Managera.
Prywatnie ogromny pasjonat, a zarazem promotor “bursztynowego trunku” – organizator szkoleń oraz autor bloga o whisky.

IMG_JS
Jan Sokołowski

Firma: AN.KA Wines

Kraj pochodzenia: Polska

Category Manager

23.08 (piątek), godzina: 14:45 (Sala Masterclass)
Temat: "Benromach-zapomniany smak Speyside lat sześćdziesiątych".
(do degustacji: 10YO, 15YO, 10YO 100 Proof, Organic 2010/2018, Wood Finish Hermitage 2005/2015, Peat Smoke 57PPM 2007/2018)
Cena: 174 zł (+ voucher o wartości 174 zł na zakup Benromach 10YO w sklepie festiwalowym). kup bilet 23.08 (piątek)

14. Jakub Grabowski

W branży barmańskiej i alkoholowej pracuje od 2007 r. Specjalizuje się w tematyce whisky. Od 2013 pracował dla Domu Whisky w Jastrzębiej Górze oraz Warszawie opiekując się kolekcją whisky oraz prowadząc regularne degustacje szlachetnych trunków. Od marca 2017 r. obejmował stanowisko Ambasadora marki Glenmorangie i Ardbeg w Polsce, szkoleniowiec, trener, entuzjasta whisky. Obecnie Brand Manager marek Glenmorangie i Ardbeg w Polsce.

image001
Jakub Grabowski

Firma: LVMH

Kraj pochodzenia: Polska

Brand Manager Glenmorangie i Ardbeg w Polsce.

23.08 (piątek), godzina: 13:30 (Sala Masterclass)
Temat: Ardbeg Festival – Drum In
(do degustacji: Ardbeg TEN / AN OA / Drum Festival / Drum Committee Release / Ardbeg Cocktail).

cena: 100 zł (+ voucher o wartości 100 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na produkty Ardbeg).

24.08 (sobota), godzina: 12:45 (Sala Masterclass)
Temat: Master of Smoke
(do degustacji: Ardbeg TEN / AN OA / Uigeadail / Coryvreckan / Distillery Manager Sample).

cena: 100 zł (+ voucher o wartości 100 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na produkty Ardbeg).



kup bilet 23.08 (piątek) kup bilet 24.08 (sobota)

15. Fergus Simpson

„Mimo że Fergus pochodzi z Aberdeen i przez całe życie interesował się whisky, do branży wszedł dopiero w późniejszym okresie życia, dopiero po powrocie do rodzinnej Szkocji po wielu latach spędzonych w południowej Anglii i za granicą.

Pracował jako przewodnik wycieczek w William Grant and Sons, Dufftown Visitor Center, gdzie szybko awansował na starszego przewodnika i przez 8 lat oporowadzał wycieczki VIP po destylarniach w The Glenfiddich, Balvenie i Kininvie Distilleries. W tym czasie uzyskał również kwalifikacje techniczne GCD od Instytutu Piwowarstwa i Destylacji.

Pomiędzy dwoma zajęciami pełnił również funkcję managera sklepu detalicznego Duncan Taylor w Huntly przez prawie trzy lata, a także był członkiem panelu degustacyjnego / selekcyjnego dla Duncana Taylora. Wymagało to monitorowania dojrzewania whisky w beczce i sprawdzania próbek w celu zaplanowania harmonogramu butelkowania.

Po przejściu na emeryturę od Williama Granta, skuszony został powrotem do Duncana Taylora, a na początku 2017 roku został ich pierwszym Ambasadorem Whisky.

Fergus Headshot
Fergus Simpson

Firma: Duncan Taylor

Kraj pochodzenia: Szkocja

Duncan Taylor Whisky Ambassador

23.08 (piątek), godzina: 18:30 (Sala Masterclass)
Temat "Duncan taylor Masterclass"
(do degustacji: Black Bull 10 Years Old Retro 50% / 10 Years Old Rum Finish 50% / 12 Years Old 50% / 8 Years Old 50% / Duncan Taylor Smokin Gentleman Dram).
Cena: 114 zł (+ voucher o wartości 114 zł na zakup Black Bull 8YO w sklepie festiwalowym).
kup bilet 23.08 (piątek)

16. Geoff Speiran

Geoff przez 8 lat pracował w kanale horeca w Dublinie, m.in. jako team leader marki Guinness. Następnie przeniósł się na Florydę gdzie pracował w jednym z najbardziej prestiżowych klubów w Ameryce. Po powrocie do Europy Geoff stał się częścią znamienitego programu IBEC Global Graduate Programme. W tym czasie rozpoczął współpracę z The Dublin Liberties Distillery w Londynie, jako brytyjski ambasador marki irlandzkich whiskey i kremów rozwijając ich obecność na rynku. Gdy rozpoczęto tworzenie destylarni w Dublinie Geoff wrócił do Irlandii, aby pomóc w jej uruchomieniu. Od ponad roku piastuje funkcję Global Whisky Ambassador’a i promuje marki The Dubliner, Dublin Liberties i destylarnię The Dublin Liberties Distillery na międzynarodowym rynku.

Bio Pic
Geoff Speiran

Firma: The Dublin Liberties Distillery

Kraj pochodzenia: Irlandia

Global Brand Ambassador

24.08 (sobota), godzina: 17:45 (Sala Masterclass)
Temat: "Wzlot, upadek i renesans Irlandzkiej whiskey okiem The Dublin Liberties Distillery"
(do degustacji: The Dubliner Bourbon Cask / Beer Cask Series (1 wersja) / Dublin Liberties Oak Devil / niespodzianka).

Cena: 70 zł (+ voucher o wartości 70 zł do wydania w sklepie festiwalowym na The Dubliner Bourbon Cask). kup bilet 24.08 (sobota)

17. Scott Martin

Pracuję z whisky Single Malt i Blended z portfolio Distella od ponad ośmiu lat. Pozycją jaką zajmuje jest dla mnie przywilejem. Daje mi ona możliwość, zarówno reprezentowania, jak i cieszenia się najlepszymi whisky jakie mamy do zaoferowania światu.

Swoją przygodę z whisky Black Bottle rozpocząłem podróżując przez Wielka Brytanię i Europę promocyjnym vanem. Działo się to do momentu kiedy zacząłem pracować z whisky single malt, pośród których się odnalazłem i które dały mi solidne podłoże wiedzy.

Najlepszą częścią mojej pracy jest właściwe szerzenie wiedzy na temat naszego portfolio whisky na całym świecie. Uwielbiam podróżować i zawsze jestem szczęśliwy mogąc udać się w dowolnie wskazane miejsce. Z łatwością nawiązuję nowe znajomości z ludźmi bez względu na to w jakim języku mówią.

Prowadziłem masterclass dla różnego rodzaju odbiorców, od małych, kameralnych grup kilku osobowych po kompletnie chaotyczne, nieposkromione grupy. Uwielbiam je wszystkie. Jest w nich coś, co wydobywa z mojego wnętrza dusze artysty.

Wierzę, że picie whisky, skądkolwiek ona pochodzi, powinno być przyjemnością. Dlatego też każde spotkanie, które prowadzę to przede wszystkim nawiązanie więzi z publicznością, dostarczenie prawdziwego doświadczenia i wzbogacenie ich zrozumienia czym jest prawdziwie dobra whisky.

Moim celem jest upewnić się, że ludzie dla których prowadzę prezentację mają radość z czerpania wiedzy ze spotkania, które wykracza poza standardowe degustacje whisky. Pragnę pozostawić ich dyskutujących na temat doznań z prezentacji produktów, do których będą wracać od czasu do czasu. I oczywiście z pozytywną oceną whisky z naszego portfolio.

38526595_2205853076296248_915067422640177152_o
Scott Martin

Firma: Distell

Kraj pochodzenia: Szkocja

Brand Ambassador whisky z portfolio firmy Distell

24.08 (sobota), godzina: 11:30 (I piętro Domu Whisky)
Temat: „Bunnahabhain est. 1881 | Odkryj dźwięk Islay. Deanston | Zrównoważony Highland Single Malt. "
(do degustacji: Bunnahabhain Stiuireadair / French Brandy Finish 11YO / Deanston Virgin Oak / Oloroso Organic 16YO).
Cena: 165 zł (+ voucher o wartości 165 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na zakup Deanston 12 yo). kup bilet 24.08 (sobota)

18. Katy Kennedy

Katy po raz pierwszy zasmakowała whisky, kiedy jako studentka przeprowadziła się do Edynburga, gdzie wkrótce dostała pracę w The Scotch Whisky Experience, na Royal Mile. Po ukończeniu studiów kontynuowała pracę z winem i alkoholami w Cambridge Wine Merchants, zanim rozpoczęła karierę w nauczaniu. Szybko jednak powróciła do whisky, przenosząc swoje umiejętności nauczania i bogatą wiedzę o whisky podczas prowadzonych przez nią degustacji na stanowisku międzynarodowego menedżera sprzedaży w Elixir Distillers.

Katy Kennedy
Katy Kennedy

Firma: Elixir Distillers

Kraj pochodzenia: Szkocja

International Sales Manager - Elixir Distilleries

24.08 (sobota), godzina: 15:15 (Sala Masterclass)
Temat: "Port Askaig i Elements of Islay - Odkrycia Islay"
(do degustacji: Port Askaig 8 Years Old / 100 Proof / 10 Year Old / Elements of Islay Peat 45% / Ma3 / Lp9).

Cena: 185 zł (+ voucher o wartości 185 zł na zakup Port Askaig 8YO w sklepie festiwalowym). kup bilet 24.08 (sobota)

19. Adam Frankowski

Brand Ambassador marek Super Premium w Brown-Forman, jednej z czołowych firm alkoholowych na świecie z siedzibą w Louisville, Kentucky.
Odpowiedzialny na polskim rynku za portfolio whisky szkockiej: BenRiach, Glenglassaugh, GlenDronach, jak i amerykańskiej: Jack Daniels i Woodford Reserve.
W branży alkoholowej od 2008 roku. Oprócz whisky uwielbia podróże, zwłaszcza do nowych, nieodkrytych miejsc.

38071403_2181475848752643_3156727866511589376_n
Adam Frankowski

Firma: Brown-Forman

Kraj pochodzenia: Polska

Brand Ambassador marek Super Premium w Brown-Forman

24.08 (sobota), godzina: 16:30 (Sala Masterclass)
Temat: "Dlaczego pokochaliśmy na nowo "rye whiskey"? O spektakularnym powrocie whiskey na bazie żyta i jej dwóch kluczowych stylach: Kentucky (Woodford Reserve) i Tennessee (Jack Daniels)".
(do degustacji: Jack Daniel's Rye, Jack Daniel's Single Barrel Rye i Woodford Reserve Rye).

Cena: 109 zł (+ voucher o wartości 109 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na zakup Jack Daniel's Rye). kup bilet 24.08 (sobota)

20. Mariusz Masiak

Mariusz Masiak, Ambasador Whisky w firmie M&P Pavlina Sp. z o.o. Sp.k. W 2012 roku porzucił branżę bankową by odnaleźć nową życiową pasję, którą stała się whisky. Od tego czasu opiekuje się wszystkimi markami whisky, będącymi w portfolio M&P, prowadząc liczne szkolenia i degustacje. Bogactwo i różnorodność produktów pochodzących z gorzelni w  Szkocji, Irlandii, Indiach, Francji, Japonii i USA dała mu możliwość zdobycia szerokiej wiedzy o whisky z różnych zakątków świata, a także pozwala tworzyć wiele scenariuszy różnorodnych i niezapomnianych degustacji. Odwiedził dziesiątki destylarni, a także ukończył Springbank Whisky School, podczas której w pełni uczestniczył w procesie produkcji whisky. Prywatnie to zapalony wędkarz, uwielbia spędzać czas z rodziną udając się w bliższe i dalsze podróże.

mariusz
Mariusz Masiak

Firma: M&P

Kraj pochodzenia: Polska

M&P Whisky Ambassador

23.08 (piątek), godzina: 17:15 (Sala Masterclass)
Temat: Odkrywamy Campbeltown: Springbank / Glen Scotia / Glengyle
(do degustacji: Hazelburn 10 YO 46% / Springbank Local Barley 9YO 57,7% / Longrow Red Malbec 13YO, 51,30% / Kilkerran 8YO Cask Strength 56,5% / Glen Scotia Campbeltown Festival 2019, 51,3%).
Cena: 163 zł (+ voucher o wartości 163 zł na zakup Glen Scotia Double Cask w sklepie festiwalowym). kup bilet 23.08 (piątek)

Partnerzy

Czy masz skończone 18 lat?

Nie Tak