24-25.08.18
Jastrzębia Góra
Festiwal Whisky V edycja

Masterclass

01. MASTERCLASS - informacja

WAŻNE

-> Masterclass są odpłatne, jednak do zakupionego biletu otrzymują Państwo w prezencie butelkę whisky, zgodnie z opisem który znajduje się w opisie biletu na masterclass.

-> Bilety na masterclass dostępne są wyłącznie dla posiadaczy biletu jednodniowego ważnego w dniu sesji masterclass lub biletu dwudniowego. Osoby nie posiadające jednego z wymienionych wyżej biletów nie będą mogły wziąć udziału w Festiwalu Whisky Jastrzębia Góra, ani też w masterclass.

-> Whisky zgodnie z opisem na bilecie będzie do odbioru na zakupionym masterclass.

-> Liczba miejsc jest ograniczona, zarówno 25 jak i 26 sierpnia jest to 45 miejsc (dziennie)

-> Procedura rezygnacji z zakupionego biletu jest taka sama jak zwrotu biletu na festiwal, według wytycznych regulaminu

-> Wszelkie informacje dotyczące master class na bieżąco pojawiać się będą na stronie festiwalu w zakładce „masterclass” oraz w socjal mediach festiwalowych.

Masterclass - informacja

Kraj pochodzenia: Polska

Bilety na masterclass: https://festiwalwhisky.pl/shop/

02. Donald MacLellan

Rodzina matki Donalda pochodzi ze szkockiej wyspy Islay,  ale dzieciństwo i okres dojrzewania spędził w Australii. Jego przygoda z whisky rozpoczęła się 13 lat temu, kiedy spędzając wakacje na Islay spotkał właściciela destylarni Bruichladdich –   Jima McEwanwho. Zaproponował mu on wakacyjną pracę w destylarni – 3 dni pomocy za 50 funtów i butelkę whisky. Te 3 dni ostatecznie przedłużyło się do 6 lat, podczas których Donald pełnił tam różne funkcje: od managera sklepu internetowego, przez pracownika linii butelkującej i magazynu, przewodnika wycieczek po destylarni, aż po ambasadora marki i eksport managera na rynki wschodniej Europy.

Kolejnym krokiem w karierze było przejście do BenRiach Distillery. Stało się to w momencie kiedy Benriach zakupił destylarnię GlenDronach. Tu przez 5 lat, również na stanowisku eksport managera, budował i odpowiadał za rynek wschodniej Europy.

Od 2 lat podjął nowe wyzwanie, jakim jest niewątpliwie współpraca z Loch Lomond Group.  Firma ta obejmuje dwie destylarnie: Loch Lomond leżącą w Highland tuż przy granicy z Lowland oraz Glen Scotia  umiejscowioną w  maleńkim, ale bardzo prestiżowym regionie Campbeltown. Praca ta daje ogromne możliwości i perspektywy rozwoju osobistego. Choć marka do tej pory była niemal nieznana to magazyny destylarni pełne są znakomitych, długo dojrzewających whisky. Dziś, po zmianie właścicielskiej, jesteśmy świadkami nowego „otwarcia” firmy. Nowe edycje, nowe projekty i znakomita jakość.

Donald MacLellan

Firma: Loch Lomond

Kraj pochodzenia: Szkocja

Loch Lomond International Sales Manager

25.08 (piątek), godzina: 12:15 (Sala Masterclass)
Temat: Trzy siostry
(do degustacji: Loch Lomond Loch 12yo, 18yo; Inchmoan 12yo, 1992; Inchmurrin 12yo, 2003 160-3 Single Cask)
Cena: 155 zł (+butelka Inchmurrin 12yo w prezencie)

foto
03. John Quinn

Nic dziwnego, że kiedy John Quinn został poproszony, aby stać się pierwszym w historii Globalnym Ambasadorem marki Tullamore Dew w marcu 2011 roku, ok. 6 sekund zajęło mu, aby odpowiedzieć „tak”. Jego podejście do życia, unikalne poczucie humoru, dowcip i pasja do whisky uczyniły go szanowanym ekspertem whisky na całym świecie i chętnie zapraszanym przyjacielem do każdego stolika. Można powiedzieć, że ten człowiek od whisky został stworzony do tej pracy.


Występując jako globalny ambasador marki, jego misją jest dzielić się swoją pasją do Tullamore Dew z zagorzałymi miłośnikami oraz początkującymi w świecie whisky. Poświęci on czas zarówno na kształcenie personelu barowego jak i na współpracę z ambasadorami marki Tullamore Dew na całym świecie. Nie zdziwcie się, jeśli spotkacie go w lokalnym pubie irlandzkim, gdyż nieodłącznym punktem jego podróży jest szukanie najlepszych barów i pubów podczas swoich wojaży po świecie.


Nieprzewidywalny jak irlandzka pogoda, prawdziwy Irlandczyk nie jest również przeciętnym ambasadorem marki. Urodzony i wychowany w Dublinie, John zawsze był nieco inny w podejściu do swoich przyjaciół. Jest jedną z nielicznych osób, które mówią płynnie w języku celtyckim, starożytnym języku irlandzkim. Jeśli będziesz szczęśliwcem być może wyrecytuje tobie swój ulubiony celtycki wiersz.
John nie jest nową twarzą w branży whisky. Podobnie jak Daniel E. Williams założyciel Tullamore Dew, John wnosi niezrównaną wiedzę o Tullamore Dew i bogate doświadczenie zdobyte przez 31 lat w branży irlandzkiej whisky. Początkowo pracował dla marki między 1974 i 1987, kiedy to była ona częścią irlandzkiego Distillers Group, swoim oddaniem utorował sobie drogę poprzez różne stanowiska poczynając od sprzedaży i marketingu, a kończąc jako regionalny dyrektor eksportu dla Tullamore Dew. W ostatnich latach rozpowszechnił Tullamore D.E.W. na wielu europejskich rynkach, a jego pasja i know-how pomogły osiągnąć pozycję lidera w Czechach i Bułgarii.


Absolwent Wyższej Szkoły Marketingu i Projektowania w Dublinie, ukończył również studia w Hiszpanii i Francji. Biegle mówi w języku hiszpańskim i francuskim, ale zna również portugalski i włoski.
Kiedy nie podróżuje, lubi aktywny wypoczynek, grę w golfa, narty, irlandzki taniec, gra na gitarze i śpiewa. Jest również zapalonym entuzjastą Gaelic Games i dumnie zarządza kobiecym zespołem Gaelic Football.


Bez względu na to, gdzie podróżuje po świecie, jego serce zawsze poprowadzi go z powrotem do słynnej irlandzkiej pogody, czwartkowych barowych nocy z kolegami i letnich wieczorów przy grillu i kieliszku Tullamore Dew.

John Quinn

Firma: Tullamore Dew

Kraj pochodzenia: Irlandia

Tullamore Dew Global Brand Ambassador


25.08 (piątek), godzina 16:00 (I piętro Dom Whisky)
Temat: Tullamore D.E.W. - interesujące malty, które Was zaskoczą.
(do degustacji: Original, XO cask, 12yo Special Reserve, Cask sample, 14yo, 18yo)
Cena: 129 zł (+ butelka Tullamore Dew 12yo w prezencie)

26.08 (sobota), godzina 14:00 (I piętro Dom Whisky)
Temat: Tullamore D.E.W. - interesujące malty, które Was zaskoczą.
(do degustacji: Original, XO cask, 12yo Special Reserve, Cask sample, 14yo, 18yo)
Cena: 129 zł (+ butelka Tullamore Dew 12yo w prezencie)

John Quinn GBA shot
04. Mateusz Zabiegaj
Dwoma argumentami, czyli „to całkiem spoko praca“ oraz „dziewczyny muszą przyjść do ciebie!“, Mateusz rozpoczął swoją przygodę z barmaństwem zaraz po swoich 18stych urodzinach, będąc przekonanym że będzie to tylko krótka przygoda na pierwszych w jego życiu, trzymiesięcznych wakacjach. Po krótkim epizodzie zawahania, stażu w agencji reklamowej oraz prawie 3 latach spędzonych w najlepszym w tamtym czasie koktajl barze w Krakowie, przyszedł czas na przeprowadzkę do Warszawy, żeby zostać szefem baru w nowo powstającym koktajl barze.
 
Mateusz jest chyba najlepszym przykładem bycia w odpowiednim miejscu, w odpowiednim czasie. W czasie wieczornej zmiany, zastępując jednego ze swoich barmanów, miał okazję podejmować przy barze jednego z globalnych ambasadorów pracujących dla William Grant & Sons. Już 3 miesiące i kilka rozmów później odwiedzał destylarnię Glenfiddich, która miała stać się jego drugim domem, jak sam mówi.
 
Ponad 7 lat i setki tysięcy kilometrów później, Mateusz nadal podróżuje po Polsce i nie tylko Polsce dzieląc się swoją miłością do whisky.
Mateusz Zabiegaj

Firma: William Grant & Sons

Kraj pochodzenia: Polska

William Grant & Sons Brand Ambassador Polska

25.08 (piątek), godzina 18:30 (Sala Masterclass)
Temat: Dekonstrukcja Grant's 25YO, czyli co kryją w sobie wieloletnie blendy.
(do degustacji: Grant's 25yo, 25yo grain whisky / 25yo single malt American oak / 25yo single malt European oak)
Cena: 165 zł (+ butelka Grant's 18 yo w prezencie)


26.08 (sobota), godzina 19:00 (Sala Masterclass)
Temat: Dekonstrukcja Grant's 25YO, czyli co kryją w sobie wieloletnie blendy.
(do degustacji: Grant's 25yo, 25yo single malt / 25yo single malt American oak / 25yo single malt European oak)
Cena: 165 zł (+ butelka Grant's 18 yo w prezencie)


mz 3
05. Charles Maclean

Szkocki pisarz, autor książek o whisky. Od ponad dwudziestu pięciu lat oddaje się pasji zgłębiania tajników produkcji whisky. Światowy autorytet którego nazwisko rozpoznawane jest w najdalszych zakątkach świata. Jego pierwsza książka została wydana w 1993, od tego czasu wydano kolejne dziewięć książek sygnowanych jego nazwiskiem. W 1992 uzyskał tytuł The Keeper of the Quaich a w roku 2009 Master of the Quaich. Rok 2012 pozwolił nam podziwiać go na ekranach kin w filmie „Whisky dla aniołów”, w reżyserii Kena Loacha. Honorowy Ambasador Domu Whisky w Jastrzębiej Górze. Dzięki firmie Stilnovisti mamy przyjemność gościć Pana Maclean na naszym festiwalu.

Charles Maclean

Firma: Stilnovisti

Kraj pochodzenia: Szkocja

Charles Maclean poprowadzi masterclass wspólnie z Sir Colinem Hampden-White

25.08 (piątek), godzina 12:15 (I piętro Domu Whisky)
Temat: Nowe bottlingi Stilnovisti
(do degustacji: Rage Whisky Invergordon / Rage Whisky Islay 8yo / Glen Keith 21yo / Bunnahanhain 28yo / Carsebridge 51yo)
Cena: 160 zł (+ butelka Rage Whisky Invergordon w prezencie)

DSCF1023
06. James Kiernan
James jest Kierownikiem Sprzedaży w Hibernia Distillers Ltd – producenta Irlandzkiej Whiskey HYDE. Ukończył on Uniwersytet w Cork, na kierunku Prawo w Biznesie w 2016 roku. Odłożył jednak na bok karierę prawniczą by oddać się pasji do Irlandzkiej Whiskey i pracy w najszybciej rozwijającej się gałęzi przemysłu spirytusowego na świecie. Czas pokaże czy kiedykolwiek wróci do prawniczych książek.
 
Swój czas spędza podróżując po świecie, odwiedzając rozmaite targi i wydarzenia związane z whisky, gdzie przekazuje wiedzę na temat Uisce Beatha (Woda Życia). Po weekendzie który spędził na Poznańskim Whisky Show w Kwietniu tego roku, James z niecierpliwością czekał na powrót do Polski, by poznać naszą bogatą kulturę oraz aby dzielić się wiedzą o Irlandzkiej Whiskey.
James Kiernan

Firma: Hyde Whiskey

Kraj pochodzenia: Irlandia

Brand Ambassador Hyde Whiskey

25.08 (piątek), godzina 17:15 (Sala Masterclass)
Temat: Hyde - prezydent Irlandzkich whiskey.
(do degustacji: No.1 10yo Sherry Finish, No. 3 1916 Bourbon Matured, No. 5 1860 Burgundy Finish, No. 4 6yo Rum Finish)
Cena: 139 zł (+ butelka Hyde No. 3 1916 Bourbon Matured w prezencie

26.08 (sobota) , godzina 15:15 (Sala Masterclass)
Temat: Hyde - prezydent Irlandzkich whiskey.
(do degustacji: No.1 10yo Sherry Finish, No. 3 1916 Bourbon Matured, No. 5 1860 Burgundy Finish, No. 4 6yo Rum Finish)
Cena: 139 zł (+ butelka Hyde No. 5 1860 Burgundy Finish w prezencie)

James Kiernan HYDE
07. Brian Houston

Brian wyjechał z Irlandii 10 lat temu, aby studiować w Szkocji i szybko pokochał swoje celtyckie talenty związane z destylacją. Podobnie jak wielu, po uniwersytecie postanowił zignorować swój stopień wykształcenia i zamiast tego zamienić swoją pasję do whisky w karierę nie oglądając się na nic.

Obecnie spędza swoje dni w Deanston Distillery, wprowadzając gości z całego świata w tajniki najlepszych szkockich trunków, łącząc bogactwo wiedzy o whisky ze specjalną historią, która czyni tą destylarnie niepowtarzalną.

Brian Houston

Firma: Deanston

Kraj pochodzenia: Irlandia

Brian Houston poprowadzi dla Państwa masterclass Deanston oraz Bunnahabhain

25.08 (piątek), godzina 18:30 (I piętro Domu Whisky)
Temat: Bunnahabhain - Journey of flavour
(do degustacji: 12YO, 18YO, Toitech, Ceobanach)
Cena: 179 zł (+ butelka Bunnahabhain 12yo w prezencie)

26.08 (sobota), godzina 12:45 (I piętro Domu Whisky)
Temat: Deanston scotch whisky and American Oak
(do degustacji: 10yo PX, 18yo, Oloroso 20yo)
Cena: 159 zł (+ butelka Deanston 12yo w prezencie)

Brian BW DSC_6446-2
08. Fergus Simpson

Choć Fergus pochodzi z Aberdeen i od zawsze interesował się whisky, zajął się jej handlem w późniejszym okresie swojego życia. Dopiero po powrocie do rodzinnej Szkocji, po latach spędzonych w Anglii i za granicą, rozpoczął działalność związaną z whisky.

Zaczął pracę jako przewodnik w Dufftown Visitor Centre, Wiliam Grant and Sons. W ciągu ośmiu lat awansował na Starszego Przewodnika, oprowadzając VIPów i wycieczki handlowe w destylarniach Glenfiddich, Balvenie i Kininvie. Przez ten czas uzyskał kwalifikacje techniczne GCD od Instytutu Warzenia i Destylacji (The Institute of Brewing and Distilling).

Oprócz pracy w Dufftown, był również przez trzy lata kierownikiem sklepu detalicznego Duncan Taylor w Huntley. Uczestniczył też w panelach degustacyjnych firmy Duncan Taylor. Praca ta dotyczyła monitorowania dojrzewania whisky w beczkach, sprawdzanie próbek w celu zaplanowania harmonogramu butelkowania.

Po odejściu z Wiliam Grant, Fergus wrócił do Duncan Taylor i na początku tego roku został ich pierwszym Ambasadorem Whisky.

Fergus Simpson

Firma: Duncan Taylor

Kraj pochodzenia: Szkocja

Global Brand Ambassador Duncan Taylor

25.08 (piątek), godzina 13:30 (Sala Masterclass)
Temat: Duncan Taylor - bogactwo niezależności
(do degustacji: Dims Aultomore 2008 46%, Glentauchers 2008 46%, Glenllachie 08 52,6%, Craigellachie 08 53,2%, Bunnahabhain 2008 53,5%)
Cena: 110 zł (+ butelka Duncan Taylor Black Bull Kyloe w prezencie)

26.08 (sobota) , godzina 17:45 (Sala Masterclass)
Temat: Duncan Taylor - bogactwo niezależności
(do degustacji: Dims Aultomore 2008 46%, Glentauchers 2008 46%, Glenllachie 08 52,6%, Craigellachie 08 53,2%, Bunnahabhain 2008 53,5%)
Cena: 110 zł (+ butelka Duncan Taylor Black Bull Kyloe w prezencie)

Fergus Simpson
09. Andrew Sweeney

Andrew Sweeney pracuje w Glendalough Distillery od zeszłego roku jako ambasador marki. Kiedy nie zajmuje się budowaniem pozycji marki na rodzimym irlandzkim rynku to podróżuje po tak odległych krajach jak Australia czy Zjednoczone Emiraty Arabskie „głosząc dobre słowo” na temat Glendalough. Po 18 miesiącach spędzonych w Kalifornii jako Irish Whiskey Brand Ambassador w firmie Beam Suntory Andrew pracował przez 6 miesięcy jako Mixology Ambassador w firmie Britvic.

Pasjonat irlandzkiej whiskey. Z niecierpliwością oczekuje na swoją pierwszą wizytę w Polsce.

Andrew Sweeney

Firma: Glendalough Distillery

Kraj pochodzenia: Irlandia

Global Brand Ambassador

25.08 (piątek), godzina: 14:45 (Sala Masterclass)
Temat: Ewolucja (rozwój) irlandzkiej destylacji.
(do degustacji: Glendalough Premium Irish Poitin 40% / Mountain Strength Poitin 60% / Double Barrel / 7yo / 13yo)
Cena: 139 zł (+butelka Glendalough 7yo finished in Porter barrels w prezencie)

Andrew Sweeney
10. Andy MacDonald
Andy MacDonald mianowany został Managerem Destylarni The Glenmorangie w lipcu 2008 roku.
Oprócz wiedzy inżynieryjnej oraz dyplomu w dziedzinie destylacji, posiada on ponad 25-letnie doświadczenie branży whisky, w tym w zarządzaniu destylarniami w całej Szkocji.
 
W gorzelni The Glenmorangie, przewodzi on „Men of Tain”, a do głównych jego zadań należy nadzorowanie codziennej produkcji The Glenmorangie i wspólpraca z dr Billem Lumsdenem i Whisky Creation Team przy tworzeniu nowych edycji.
 
Okazjonalnie prowadzi on degustacje dla gości VIP, zarówno w destylarni jak i podczas okazjonalnych podróży po całym świecie.
Andy MacDonald

Firma: The Glenmorangie

Kraj pochodzenia: Szkocja

Manager Destylarni The Glenmorangie

25.08 (piątek), godzina 19:45 (I piętro Dom Whisky)
Temat: Glenmorangie “Nad wyraz doskonała whisky”
(do degustacji: 1st fill ex-bourbon cask sample / 2nd fill ex-bourbon cask sample / The Original 10yo / Signet / Grand Vintage 1990)
Cena: 165 zł (The Glenmorangie Pioneer Set w prezencie)

26.08 (sobota) , godzina 15:15 (I piętro Dom Whisky)
Temat: Glenmorangie “Pionierzy procesu extra-maturation”
(do degustacji The Original 10yo / Lasanta 12yo / Quinta Ruban 12yo / Nectar D’or 12yo / Bacalta / “Mystery” cask sample)
Cena: 165 zł (The Glenmorangie Pioneer Set w prezencie)

Bez tytułu
11. Franchi T Ferla i Simon W Roser

Franchi T Ferla oraz Simon W Roser to współwłaściciele Simply Whisky. Ponad 10-letnie doświadczenie w świecie whisky owocuje najlepiej poczytnym blogiem na świecie. Energetyczni, charyzmatyczni, z pasją zabiorą uczestników masterclass w niezapomnianą podróż po świecie whisky!

Franchi T Ferla i Simon W Roser

Firma: Simply Whisky

Kraj pochodzenia: Szkocja

26.08 (sobota), godzina 16:30 (Sala Masterclass)
Temat: The creaziest whisky ever!
(do degustacji: whisky pozostaną tajemnicą Stilnovisti i będą niespodzianką dla Gości)
Cena: 190 zł

simply whisky
12. Kirsten Grant Meikle i Mateusz Zabiegaj
Kirsten Grant Meikle to praprawnuczka samego Williama Granta, piąte pokolenie rodziny Grant, która prowadzi swój rodzinny biznes of 1887 roku.
 
Urodzona w Edynburgu w 1975r, od małego wiedziała że jej przyszłość będzie związana z przemysłem alkoholowym. Po studiach w Napier University i podróży po świecie przez 14 miesięcy, rozpoczęła pracę w on-tradzie w Wielkiej Brytanii.
Spędziła 2 lata jako menadżer baru Ecco Vine, sławnego ze swojej oferty win. To tutaj została oczarowana przez świat dobrego wina. To zaprowadziło jej do Matthew Clark, słynnego dystrybutora z Wielkiej Brytanii, gdzie jej pasja do win i niewyczerpane pokłady entuzjazmu i ciężkiej pracy doprowadziły ją do stanowiska Account Manager to Wine Controller na siedem lat.
 
Do rodzinnego biznesu została włączona w 2011 przez swojego wuja Charlesa Gordona, który widząc jej sukces w on tradzie, pragnął wykorzystać jej doświadczenie dla Glenfiddich. To była oferta nie do odrzucenia.
Filozofią całej rodziny Grant, która kieruje się również Kirsten jest cytat „My nie sprzedajemy whisky. Sprzedajemy marzenia”. W swojej pracy Kirsten jest odpowiedzialna za opiekę nad klientami zamożnymi oraz kluczowymi lokalami on trade.
 
Kirsten stale pragnie doskonalić swoją wiedzę, dlatego zdobyła Level 4 Diploma w Wine & Spirit Education Trust (WSET) oraz skończyła Executive Education Programme w INSEAD czyli w jednej z najlepszych szkół biznesowych na świecie.
 
Jeśli zastanawiacie się skąd pochodzi jej nazwisko – człon Meikle pochodzi ze starego Szkockiego słowa, które oznacza „duża ilość”, a to idealnie podsumowuje samą Kirsten, która zawsze daje z siebie dużą dozę pasji, bystrości, rodzinnej przedsiębiorczości, talentu i pozytywnej energii.
Kirsten Grant Meikle

Firma: William Grant & Sons

Kraj pochodzenia: Szkocja

Praprawnuczka Williama Granta, V pokolenie rodziny Grant. Kirsten Grant Meikle poprowadzi masterclass Glenfiddich wraz z Mateuszem Zabiegajem (William Grant & Sons Brand Ambassador).

25.08 (piątek), godzina 17:15 (I piętro Dom Whisky)
Temat: "Witajcie w rodzinie Glenfiddich"
(do degustacji: 13yo Rum Cask finish / 13yo peated American oak finish / Snow Phoenix / 20yo cask sample / 26yo Excellence / 30yo)
Cena: 250 zł (+butelka Glenfiddich IPA w prezencie)


26.08 (sobota), godzina 17:45 (I piętro Dom Whisky)
Temat: "Witajcie w rodzinie Glenfiddich"
(do degustacji: 13yo Rum Cask finish / 13yo peated American oak finish / Snow Phoenix / 20yo cask sample / 26yo Excellence / 30yo)
Cena: 250 zł (+butelka Glenfiddich IPA w prezencie)

KGM Blending Room Crop 2
13. Andy Bell

Andy Bell pełni rolę managera ds.exportu w Isle of Arran Distillers. Po studiach na kierunku związanym z historią i produkcją whisky, które ukończył w Glasgow kariera w branży whisky była nieunikniona. Począwszy od 2014 roku zarządza on exportem w destylarni Isle of Arran, jednocześnie pełniąc rolę ambasadora marki na rynkach zagranicznych. Andy zajmuje się niemal każdym aspektem pracy destylarni, począwszy od sprzedaży, poprzez projektowanie produktu aż do selekcji beczek, które trafić mają na rynek.

Jego miłość do Szkocji i narodowego trunku zrodziła się na długo zanim trafił do branży, a niegasnący entuzjazm skutecznie wspiera promocję whisky w kraju i za granicą. Raz w roku, na festiwalu „Malt and Music” organizowanym przez destylarnię, wraz jej managerem – Jamesem Mactaggartem, występują dla festiwalowej publiczności jako zespół rockowy „The Staves”.

Andy Bell

Firma: Isle of Arran

Kraj pochodzenia: Scotland

Brand Ambassador Isle of Arran

25.08 (piątek), godzina 11:00 (I piętro Dom Whisky)
Temat: Arran Samotna destylarnia na samotnej wyspie
(do degustacji: Lochranza Reserve, 10yo, Madeira Cask Finish, Machrie Moor 7th edition, Private Cask 2000/294)
Cena: 129 zł (+ butelka Arran 10yo w prezencie)

26.08 (sobota) , godzina 19:00 (I piętro Dom Whisky)
Temat: Arran Samotna destylarnia na samotnej wyspie
(do degustacji: Lochranza Reserve, 10yo, Madeira Cask Finish, Machrie Moor 7th edition, Private Cask 2000/294)
Cena: 129 zł (+ butelka Arran 10yo w prezencie)

Andy Bell 1 ARRAN
14. Łukasz Dynowiak

Łukasz Dynowiak, to od lat jeden z wiodących komentatorów i propagatorów whisky. Na co dzień zaraża pasją i przybliża zawiłości złocistego trunku dla International Beverage Holdings.

Łukasz po raz pierwszy związał się ze szkockim gorzelnictwem pracując w Scotch Whisky Heritage Centre w Edynburgu i jako twórca i redaktor najbardziej wpływowego blogu o whisky w Wielkiej Brytanii, Edinburgh Whisky Blog. Od 2010 prowadził agencję PR obsługującą klientów z branży whisky i piwa, sędziował w międzynarodowych konkursach destylatów, udzielał sę jako krytyk w prestiżowych publikacjach. Był współautorem gorąco przyjętej i wydanej w wielu krajach, w tym w Polsce, książki „1001 whiskies you must try before you die”.

Od 2015 pracuje jako Global Brand Ambassador w International Beverage Holdings. Ta prestiżowa rola pełniona u jednego z najbardziej renomowanych producentów szkockiej whisky daje mu możliwość pracy z zespołami edukacyjnymi, dystrybucyjnymi i prasowymi na całym świecie ale jak sam przyznaje najbardziej lubi przyjeżdżać do Polski. Określa swoją pracę jako ciągłe oliwienie trybów pomiędzy konserwatywnym światem producentów whisky a współczesnym, głodnym wiedzy odbiorcą.

Łukasz Dynowiak

Firma: International Beverages

Kraj pochodzenia: Polska

Old Pulteney Global Brand Ambassador


25.08 (piątek), godzina 13:30 (I piętro Domu Whisky)
Temat: "Old Pulteney, The Maritime Malt".
(do degustacji: Navigator, 12YO, 17YO oraz światowa premiera dwóch edycji 20+)
Cena: 129 zł (Old Pulteney 12 years old w prezencie)


26.08 (sobota) , godzina 16:30 (I piętro Dom Whisky)
Temat: "Old Pulteney, The Maritime Malt".
(do degustacji: Navigator, 12YO, 17YO oraz światowa premiera dwóch edycji 20+)
Cena: 129 zł (Old Pulteney 12 years old w prezencie)


ba
15. Stuart Thompson

Stuart Thompson swoją karierę w świecie whisky rozpoczął w 1994 roku w Morrison Bowmore Distillers, gdzie spędził cztery lata na poznawaniu wszystkich aspektów firmy, od produkcji po finanse i marketing, koncentrując się na głównej roli jako sprzedawcy. Pracę przerwał by udać się do Hiszpanii na studia MBA, po powrocie pół roku zatrudniony był w destylarni The Glenmorangie zanim ostatecznie w 2005 roku zadomowił się w Ian Macleod Distillers w dziale sprzedaży, gdzie odpowiedzialny jest za wschodnią i zachodnią Europę. Tam też zapoznał się z marką Glengoyne, która od 2003 roku jest jedną z głównych marek znajdujących się w portfolio Ian Macleod Distillers.

Stuart Thompson

Firma: Ian Macleod Distillers

Kraj pochodzenia: Szkocja

Area Sales Director, Northern & Eastern Europe

25.08 (piątek), godzina 14:45 (I piętro Dom Whisky)
Temat: “ The Glengoyne Way “
(do degustacji: 12yo, 15yo , 18yo, 21yo oraz dwie cask samples “niespodzianki” niedostępne w sprzedaży)
Cena: 139 zł (Glengoyne 12 years old w prezencie)

26.08 (sobota), godzina 11:30 (I piętro Dom Whisky)
Temat: “ The Glengoyne Way “
(do degustacji: 12yo, 15yo , 18yo, 21yo oraz dwie cask samples “niespodzianki” niedostępne w sprzedaży)
Cena: 139 zł (Glengoyne 12 years old w prezencie)

Stuart 3
16. Sir Colin Hampden-White

Colin Hampden-White – Dyrektor Stilnovisti. Redaktor prowadzący Whisky Magazyn i redaktor naczelny Whisky Quarterly. Z pochodzenia Szkot, jest wieloletnim współpracownikiem Timesa, New York Timesa oraz Decantera. Miłośnik fotografii. Jego wielką pasją jest wino i whisky, które kolekcjonuje od ponad 10 lat. Colin Hampden-White jest światowym autorytetem w dziedzinie alkoholi inwestycyjnych. Obecnie patronuje projektowi beczek whisky w Stilnovisti.

Sir Colin Hampden-White

Firma: Stilnovisti

Kraj pochodzenia: Szkocja

Sir Colin Hampden-White poprowadzi masterclass wspólnie z Charlesem Maclean

25.08 (piątek), godzina 12:15 (I piętro Domu Whisky)
Temat: Nowe bottlingi Stilnovisti
(do degustacji: Rage Whisky Invergordon / Rage Whisky Islay 8yo / Glen Keith 21yo / Bunnahanhain 28yo / Carsebridge 51yo)
Cena: 160 zł (+ butelka Rage Whisky Invergordon w prezencie)

Colin_Hampden_White
17. Jakub Grabowski

W branży barmańskiej i alkoholowej pracuje od 2007 r. Specjalizuje się w tematyce whisky. Od 2013 pracował dla Domu Whisky w Jastrzębiej Górze oraz Warszawie opiekując się kolekcją whisky oraz prowadząc regularne degustacje szlachetnych trunków.

Od marca 2017r. piastuje stanowisko Ambasadora marki Glenmorangie i Ardbeg w Polsce, szkoleniowiec, trener, entuzjasta whisky.

Jakub Grabowski

Firma: LVMH / Ardbeg

Kraj pochodzenia: Polska

Brand Ambasador Ardbeg i Glenmorangie

25.08 (piątek), godzina 16:00 (Sala Masterclass)
Temat: Jak złapać Kelpie?
(do degustacji: 10yo, Uigeadail, Corryvreckan, Kelpie, Kelpie Committee Release)
Cena: 180 zł (+ butelka Ardbeg 10yo w prezencie)

26.08 (sobota) , godzina 14:00 (Sala Masterclass)
Temat: Po drugiej stronie torfu.
(do degustacji: 10yo, Uigeadail, Corryvreckan, Blasda, Kildalton 2014)
Cena: 180 zł (+ butelka Ardbeg 10yo w prezencie)

grabowski
18. Jan Sokołowski
Jan Sokołowski związany jest zawodowo z oficjalnym dystrybutorem whisky Benromach w Polsce – firmą AN.KA Wines, gdzie pełni rolę Category Managera.
Prywatnie ogromny pasjonat, a zarazem promotor „bursztynowego trunku” – organizator szkoleń o whisky oraz autor bloga Johnnies Whiskies.
Jan Sokołowski

Firma: Benromach

Kraj pochodzenia: Polska

26.08 (sobota), godzina 12:45
Temat: Dekonstrukcja Benromach 10 yo - uznanej za 'Best Speyside Single Malt 12 years and under' podczas prestiżowego konkursu World Whisky Awards 2017
(do degustacji: 1st fill sherry cask sample, 1st fill bourbon cask sample, Benromach 100 proof, Benromach 10 YO, Benromach Organic, Benromach 35 YO)
Cena: 175 zł (+ butelka Benromach 10yo w prezencie)
Liczba miejsc: 26

Jan_Sokolowski1
19. Michał Płucisz

Michał Płucisz jest twórcą marki Wolf Distillery, z którą w ciągu ostatniego roku uczestniczył we wszystkich najważniejszych festiwalach whisky w Polsce. Najbardziej pasjonuje go wpływ drewna beczek na smak i aromaty alkoholu, stąd liczne eksperymenty z beczkami po winach, miodach czy brandy. Destyluje przede wszystkim whiskey żytnią i słodową ale także okowity owocowe, stworzył własny gin, bittery i słodkie likiery. Na początku 2017 roku rozpoczął budowę nowej destylarni, ulokowanej w budynku starej gorzelni na Dolnym Śląsku, która ma rozpocząć produkcję pod koniec 2018 roku.

Michał Płucisz

Firma: Wolf Distillery

Kraj pochodzenia: Polska

25.08 (piątek), godzina: 11:00 (Sala Masterclass)
Temat: Smokey Whiskey
(do degustacji: White Wolf, Smokey Wolf, Wolf Whiskey Smokey Barrel no.1, 30 miesięczny new make Wolf Smokey barrel no. 2, new make)
Cena: 150 zł (+ smokey set w prezencie - butelki o poj. 50 ml)
Liczba miejsc: 20

festival_whisky-434

Partnerzy

Czy masz skończone 18 lat?

Nie Tak