Ważne
informacje

Pełna lista dostępnych masterclass będzie dostępna w sklepie festiwalowym.

  • Bilety na masterclass dostępne są wyłącznie dla posiadaczy biletu jednodniowego ważnego w dniu sesji masterclass lub biletu dwudniowego. Osoby nie posiadające jednego z wymienionych wyżej biletów nie będą mogły wziąć udziału w Festiwalu Whisky Jastrzębia Góra, ani też w masterclass.
  • Masterclass są odpłatne, jednak do zakupionego biletu otrzymują Państwo w prezencie butelkę whisky, zgodnie z opisem który znajduje się w opisie biletu na masterclass.
  • Whisky zgodnie z opisem na bilecie będzie do odbioru po zakupionym masterclass.
  • Liczba miejsc jest ograniczona, zarówno 26 jak i 27 sierpnia jest to maksymalnie 45 miejsc (dziennie).
  • Procedura rezygnacji z zakupionego biletu jest taka sama jak zwrotu biletu na festiwal, według wytycznych regulaminu.

26.08 piątek

Godzina:
12:15
Frazer Matthews
Ambasador Destylarni Bruichladdich
Data: 26.08 piątek
Godzina: 12:15
Miejsce: I piętro Domu Whisky

Why Bruichladdich is all about Barley?

Do degustacji:
Bruichladdich New Make
Bruichladdich The Classic Laddie
PHD Biodynamic
Bruichladdich Single Cask 8YO PX Cask
Bruichladdich Micro Provenance Cask Dom Whisky Edition
Cena:
285 zł + voucher o wartości 285 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na zakup butelki Bruichladdich Islay Barley 2013 /50%/
Urodzony w Glasgow, wychowany na Islay. W wieku 3 lat Frazer został mieszkańcem Bowmore i tam dorastał beztrosko. W niecały rok po ukończeniu szkoły średniej, złożył aplikację na stanowisko sezonowego przewodnika po destylarni. Pracę rozpoczął w marcu 2015, a jego stanowisko zmieniono na stałe jeszcze w tym samym roku. Po czterech latach spędzonych jako przewodnik i w sklepie należącym do destylarni przeniósł się do ekipy Akademii, odpowiedzialnej za gości odwiedzających destylarnię. W wolnym czasie zawodnik drużyny piłkarskiej Bowmore FC.
Godzina:
13:30
Andres Faustinelli
Bearface Master Blender
Data: 26.08 piątek
Godzina: 13:30
Miejsce: I piętro Domu Whisky

Bearface Deconstruction Tasting

Do degustacji:
- American oak Ex Bourbon
- French oak Ex Wine
- Virgin Hungarian Medium
- Virgin Hungarian Medium Plus
- Virgin Hungarian Heavy
- Bearface Elementally Aged Triple Oak
Cena:
144 zł + voucher o wartości 144 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na zakup butelki Bearface Elementally Aged Triple Oak /42,5%/
Urodzony w Wenezueli, dorastał we Włoszech, mieszka w San Francisco, pracuje w Kanadzie - śmiało można go nazwać „obywatelem świata", a przez jego wyjątkowe doświadczenie z branży - „człowiekiem renesansu" jeśli chodzi o trunki. Andres pracował przy piwie, winie, bourbonie, rumie, tequili i mezcalu - te wszechstronne kompetencje okazały się niezbędne by osiągnąć sukces jako Bearface Master Blender.
Godzina:
13:30
Mateusz Zabiegaj
PHD/Westland Brand Ambassador
Data: 26.08 piątek
Godzina: 13:30
Miejsce: Sala Masterclass

#WeAreIslay

Do degustacji:
Port Charlotte New Make
Port Charlotte 10YO
Port Charlotte MRC
Port Charlotte SC
Port Charlotte Single Cask 17YO Rivesaltes Cask
Cena:
399 zł + voucher o wartości 399 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na zakup butelki Port Charlotte SC:01 /55,2%/
Miłość Mateusza do whisky zaczęła się od butelek stojących w specjalnej, zamkniętej na kluczyk szafce w krakowskim barze, gdzie zaczął pracę nad kilka dni przed swoimi 18 urodzinami. Przekonanie o tym, że gastronomia i whisky to tylko przygoda na pierwsze, trzymiesięczne wakacje, trwało krótko. Już kilka lat później Mateusz podejmując przy barze jednego z Ambasadorów pracujących dla William Grant & Sons, nie do końca wiedział że to rozmowa o pracę. Już 3 miesiące później odwiedził Szkocję, która stała się jego drugim domem. Po 9 latach, jako Szkot z wyboru, emigrował ze Speyside na Islay, by zostać ambasadorem Bruichladdich, Port Charlotte i Octomore.
Godzina:
14:45
Malcolm Waring - Distillery Manager
Łukasz Dynowiak - Global Brand Ambassador
Data: 26.08 piątek
Godzina: 14:45
Miejsce: I piętro Domu Whisky

Jakie morskie historie skrywa Pultney Town

Do degustacji:
Old Pulteney 12YO
Old Pulteney Huddart
Old Pulteney 15YO
Old Pulteney 18YO
Old Pulteney 25YO
+ Cask sample (niespodzianka)
Cena:
170 zł + voucher o wartości 170 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na zakup butelki Old Pulteney Huddart /46%/
Urodzony na wybrzeżu Caithness, Malcolm Waring jest prawdziwym człowiekiem północy. Choć za młodu praktykował w stoczni produjującej tradycyjne drewniane łodzie morskie, produkcja płynnego złota Wick pociągała go o wiele bardziej. W swojej karierze pracował zarówno na dalekiej północy jak i w regionie Speyside ale gdy otworem stanęł prestiżowe stanowisko kierownika gorzelni Pulteney, Malcolm osiadł z powrotem w rodzinnych stronach. Jako gorzelnik, Malcolm znany jest z przywiązywania uwagi do szczegółów i  dbałości o zachowanie tradycyjnego charakteru najbardziej nadmorskiej whisky  w Szkocji - The Maritime Malt.
Godzina:
14:45
Tomasz Włodarczyk
Prestige Brands Ambassador

WYPRZEDANY
Data: 26.08 piątek
Godzina: 14:45
Miejsce: Sala Masterclass

Highland Park - single malt z Duszą Wikingów.

Do degustacji:
PREMIERA: Highland Park Cask Strength No3
Highland Park 12YO Viking Honour
Highland Park 15YO Viking Heart
Highland Park Sigird Storrada - Single Cask Poland no.1
Highland Park 18YO Viking Pride
Cena:
175 zł + voucher o wartości 175 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na zakup butelki Highland Park 12YO Viking Honour.
Pierwsze kroki w świecie złotego trunku stawiał w hotelu Sheraton w Sopocie. Prowadził autorskie degustacje whisky oraz współtworzył lokal, którego tematem przewodnim były szkockie whisky single malt. Przez lata pracował dla największych koncernów alkoholowych prowadząc degustacje, szkolenia oraz promując whisky single malts w Polsce. Pasja i ciekawość wielokrotnie zaprowadziła go do Szkocji w celu zagłębienia tajemnic złotego trunku. Swoją wiedzę wykorzystywał przy zakupie kolejnych butelek whisky zarówno do swojej kolekcji jak i pomagając innym budować portfele inwestycyjne whisky. Kilkukrotnie gościnnie wykładał na Uniwersytecie Gdańskim w temacie inwestowania w whisky.Aktualnie jako Prestige Brands Ambassador w firmie United Beverages odpowiada za szkolenia, degustacje i promocje prestiżowego portfolio firmy, między innymi The Macallan, Bushmills, Highland Park oraz Glen Moray.
Godzina:
16:00
Tomasz Włodarczyk
Prestige Brands Ambassador

WYPRZEDANY
Data: 26.08 piątek
Godzina: 16:00
Miejsce: Sala Masterclass

The Macallan - edycje limitowane na przestrzeni lat.

Do degustacji:
PREMIERA: The Macallan Classic Cut 2022
The Macallan Night on Earth
The Macallan Harmony Collection Rich Cacao
The Macallan Rare Cask 2021
Cena:
450 zł + voucher o wartości 450 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na zakup butelki The Macallan Classic Cut 2022.
Pierwsze kroki w świecie złotego trunku stawiał w hotelu Sheraton w Sopocie. Prowadził autorskie degustacje whisky oraz współtworzył lokal, którego tematem przewodnim były szkockie whisky single malt. Przez lata pracował dla największych koncernów alkoholowych prowadząc degustacje, szkolenia oraz promując whisky single malts w Polsce. Pasja i ciekawość wielokrotnie zaprowadziła go do Szkocji w celu zagłębienia tajemnic złotego trunku. Swoją wiedzę wykorzystywał przy zakupie kolejnych butelek whisky zarówno do swojej kolekcji jak i pomagając innym budować portfele inwestycyjne whisky. Kilkukrotnie gościnnie wykładał na Uniwersytecie Gdańskim w temacie inwestowania w whisky.Aktualnie jako Prestige Brands Ambassador w firmie United Beverages odpowiada za szkolenia, degustacje i promocje prestiżowego portfolio firmy, między innymi The Macallan, Bushmills, Highland Park oraz Glen Moray.
Godzina:
16:00
Patryk Kowalski
Dewar’s & Aberfeldy Brand Ambassador
Data: 26.08 piątek
Godzina: 16:00
Miejsce: I piętro Domu Whisky

Dewar’s & Aberfeldy

Do degustacji:
Dewar’s Ilegal Smooth Mezcal Cask Finish 8 YO
Dewar’s Double Double 21 YO
Aberfeldy 18 YO Limited Edition Côte Rôtie Cask Finish
Aberfeldy 21 YO
Aberfeldy Single Cask 2002 Hand Filled Distillery Exclusive 20 YO
Cena:
169 zł + voucher o wartości 169 zł na zakup w sklepie festiwalowym butelki Aberfeldy 12 years old /40%/
Obecny na gastronomicznej scenie od 16 lat w roli barmana, managera, konsultanta barowego, restauratora i brand ambassadora.Współtwórca kultowego warszawskiego cocktail baru Woda Ognista. Zwycięzca i finalista prestiżowych konkursów barmańskich w Polsce i na świecie. Członek kapituły The World's 50 Best Bars​. Doświadczony trener prestiżowych projektów szkoleniowych w segmencie HoReCa​ oraz ambasador marek premium ze specjalizacją w kategoriach wódka i whisky. Podczas swojej kariery w branży alkoholowej zwiedził ok. 30 krajów, gdzie poznawał tajniki produkcji alkoholu odwiedzając różne destylarnie min. whisky w Szkocji czy USA.
Godzina:
17:15
Alan Glynn
International Brand Ambassador
Data: 26.08 piątek
Godzina: 17:15
Miejsce: I piętro Domu Whisky

Dekonstrukcja Dingle Single Malt

Do degustacji:
New Make Spirit
Bourbon Cask Strength Single Malt component
PX Sherry Cask Strength Single Malt component
Single Malt Irish Whiskey 46,3%
Single Pot Still Fifth Release Irish Whiskey 46,5%
Cena:
198 zł + voucher o wartości 198 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na zakup Dingle Single Malt Irish Whiskey 46,3%
Alan Glynn już w młodzieńczych latach odnalazł w sobie pasję do handlu i kontaktu z ludźmi. Pracował w branży hotelarskiej, w rodzinnym barze w Galway w Irlandii. Jako student hotelarstwa rozwijał się we wszystkich praktycznych aspektach tej dziedziny. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał w hotelach, barach, restauracjach i klubach nocnych w Irlandii, Wielkiej Brytanii, a także w Stanach Zjednoczonych.Jego największą pasją są alkohole mocne, z których tworzy koktajle i drinki. Od wielu lat prowadzi degustacje dla klientów komercyjnych a także indywidualnych.Jego preferencje są zbudowane na szerokiej znajomości ginu, whisky i tequili, a prezentacje zawsze okraszone unikalną dozą humoru.Alan jest międzynarodowym ambasadorem destylarni Dingle.
Godzina:
17:15
Jakub Magnuszewski
Brand Ambassador
Data: 26.08 piątek
Godzina: 17:15
Miejsce: Sala Masterclass

Innowacje w Glenfiddich

Do degustacji:
Glenfiddich 21 years old Gran Reserva 40%
Glenfiddich Spirit of Speyside 2021 60%
Glenfiddich 18 years old Peated Bourbon Cask 47%
Glenfiddich 13 years old US Wine Cask 62.1%
Glenfiddich 25 years old Bourbon Cask 46.6%
Cena:
344 zł + voucher o wartości 344 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na zakup butelki Glenfiddich 18 years old, Our Small Batch /40%/
Wiecej informacji wkrótce.
Godzina:
18:30
Matt Hoffman
Master Distiller / Współzałożyciel Westland
Data: 26.08 piątek
Godzina: 18:30
Miejsce: Sala Masterclass

Westland American Single Malt

Do degustacji:
Westland American Single Malt
Westland Colere 2
Westland Garryana 7
Westland Cask Exchange Redhook
Westland Single Cask 6542
Cena:
259 zł + voucher o wartości 259 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na zakup butelki Westland American Single Malt /46%/
Współzałożyciel i i dyrektor zarządzający destylarni Westland produkującej Amerykańską Whiskey Single Malt od 2010 roku. Pasjonat poszukiwania smaków w whiskey single malt, a także agrokultury okolic Seattle, skąd pochodzi ogromna większość jęczmienia dla destylarni Westland. W 2016 roku znalazł się w zestawieniu „30 przed 30" prowadzonym przez Forbesa, nagrodzony jako „American Distiller of the year" przez Whisky Magazine, również w 2016 roku destylarnia Westland wygrała konkurs „Global Craft Whiskey Distillery of the Year" a w 2022 roku „Global Sustainable Distillery of the Year".
Godzina:
18:30
Iain Allan
Glen Moray Global Brand Ambassador
Data: 26.08 piątek
Godzina: 18:30
Miejsce: I piętro Domu Whisky

Glen Moray - sekretna kolekcja Warehouse No. 1

Do degustacji:
Glen Moray Warehouse No 1 - Barolo Finish 52,9%
Glen Moray Warehouse No 1 - Tokaji Finish 53,6%
Glen Moray Warehouse No 1 - Manzanilla Finish 54.6%
Glen Moray - specjalna niespodzianka
Cena:
129 zł + voucher o wartości 129 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na zakup Glen Moray 12 years old /40%/
Iain Allan urodził się w miejscowości Elgin w Speyside. Po rozpoczęciu pracy w branży whisky jako Visitor Centre Manager w destylarni The Macallan, Iain przeniósł się do Glen Moray Distillery w 2005 roku, aby zarządzać i rozwijać tam Visitor Centre.Po otrzymaniu General Certificate in Distillation kontynuował rozwijanie swojej wiedzy zdobywając  również dyplom ukończenia studiów z zakresu destylacji w Institute of Brewing and Distilling.Po wielu latach pracy u boku Grahama Coulla ( Glen Moray Single Malt Master Distiller) Iain ma  doświadczenie z pierwszej ręki oraz wgląd i dostęp do najlepszych whisky Glen Moray tworząc także własne, często nagradzane, edycje limitowane.

27.08 sobota

Godzina:
11:30
Michele Reina
European Brand Ambassador
Data: 27.08 sobota
Godzina: 11:30
Miejsce: Sala Masterclass

The Untold Story of American Whiskey

Do degustacji:
David Nicholson 1843 Bourbon 50%
David Nicholson Reserve Bourbon 50%
Yellowstone Select Bourbon 46.5%
George Remus Bourbon 47%
Cena:
160 zł + voucher o wartości 160 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na zakup butelki David Nicholson 1843 Bourbon /50%/
Michele zaczynał od gościnności, kierowany przez nauczyciela, który nigdy nie chwalił i dążył do prawie niemożliwych celów. Tym nauczycielem był dyrektor hotelu, ojciec Michele. Przechodząc od kuchennego tragarza do asystenta ojca, ulubionym stanowiskiem Michele był bar, który pozwalał mu codziennie spotykać się z nowymi klientami i twórczo wyrażać siebie w formie koktajlu. Zainspirowany stolicą barmańską, Michele przeniósł się do Londynu w 2009 roku. Czerpiąc z włoskich wpływów, zaczynał jako barback, wspinając się po drabinie do dyrektora generalnego baru koktajlowego. Pasja Michele do koktajli zaprowadziła go do trudnych konkursów, zdobywania różnych nagród oraz wizyt w destylarniach na całym świecie.Pierwszym laboratorium napojów Michele była jego własna kuchnia. Z biegiem lat stał się zapalonym zbieraczem dzikich, rzadkich roślin dla swoich eksperymentalnych bittersów. Rozległa wiedza chemiczna którą zdobywał jako samouk wymagała wielu badań, cierpliwości oraz kilku błędów! Od bittersów, Michele przeniósł się do studiowania historii likierów, aby tworzyć niestandardowe składniki koktajli przy użyciu tradycyjnych metod, w połączeniu z nowoczesną technologią. Michele przedstawia swoim klientom nowe koncepcje, w tym wermut gruszkowy, wędzone amaro, panettone w płynie i pierwszy wermut bez dodatku cukru.W 2017 roku Michele wygrał brytyjski konkurs na Rebel Bourbon i rozpoczął pracę jako Europejski Ambasador Marki dla Luxco. Dziś reprezentuje ich portfolio, prowadząc szkolenia i degustacje w całej Europie, w tym w rodzinnym mieście we Włoszech.
Godzina:
11:30
Dariusz Fabrykiewicz
Prestige Whisky & Spirits Brand Ambassador
Data: 27.08 sobota
Godzina: 11:30
Miejsce: I piętro Domu Whisky

Pierwsze w Polsce uroczyste otwarcie i degustacja Ballantine's 40 YO

Do degustacji:
Ballantine’s Glentauchers 15YO
Ballantines 17YO
Ballantines 21YO
Ballantines 30YO
Ballantine's 40YO
Cena:
600 zł + voucher o wartości 600 zł na zakup w sklepie festiwalowym butelki Ballantine's 21 YO /40%/
Po raz pierwszy w Polsce będziemy mieli okazję spróbować wyjątkowej, ściśle limitowanej 40-letniej whisky typu blended z domu Ballantine's. Whisky ta, stworzona przez Master Distillera Sandy'ego Hyslopa pojawiła się na rynku w 2012 roku kiedy to wprowadzona została rynek koreański oraz wybrane rynki azjatyckie. W kolejnym kroku pojawiła się w strefie Duty Free na wybranych kluczowych światowych lotniskach by w kolejnym roku zawitać do Europy, gdzie pierwsza jej butelka zakupiona została przez Dom Whisky. Butelka o numerze 4/100 z rocznika 2012 do dnia dzisiejszego stanowi ozdobę kolekcji właściciela Domu Whisky Pana Andrzeja Kubisia. Od tego czasu w wybranych rocznikach decydowano się rozlewać jedynie po 100 butelek z każdego wypustu, by finalnie w roku 2020 dokonać ostatniego rozlewu w jej obecnej formie.Na tegorocznym Festiwalu Whisky, podczas specjalnego spotkania w ramach MasterClass trzydziestu pięciu szczęśliwców będzie miało okazję osobiście przekonać się o niezwykłym talencie Sandy'ego Hyslopa i dokonać degustacji butelki o numerze 13/100 z rocznika 2016. Ta wyjątkowa charakteryzująca się wyrazistymi nutami gruszki, keksu, korzeni imbiru i wreszcie cynamonu, długa i wyrazista w finiszu whisky będzie ukoronowaniem degustacji, która rozpocznie się od 15-letniego malta Ballantine's Glentauchers i poprowadzi nas do gwiazdy degustacji poprzez 17-letnią, 21-letnią i 30-letnią Ballantine's blended. Na własne oczy będzie można także zobaczyć jej niezwykle elegancką butelkę ozdobioną pięcioma zaprojektowanymi przez Richarda Foxa posrebrzanymi elementami: korkiem, kołnierzem, korkiem, etykietą i wreszcie podstawą oraz docenić kunszt grawerów z London Assey, którzy opatrzyli każdą butelkę indywidualnym numerem a zajmują się tym rzemiosłem od ponad 700 lat. W cenie wstępu na wydarzenie w wysokości 600 pln każdy z uczestników otrzyma butelkę Ballantine's 21YO. Spotkanie poprowadzi Ambasador Whisky Wyborowa Pernod Ricard, Pan Dariusz Fabrykiewicz.
Godzina:
12:45
Stewart Buchanan - Global Brand Ambassador
+ Adam Frankowski - Brand Ambassador

WYPRZEDANY
Data: 27.08 sobota
Godzina: 12:45
Miejsce: I piętro Domu Whisky

The GlenDronach. Sherry Cask Connoisseurs.

Do degustacji:
I. GlenDronach Cask Strength Batch10 58,6%
II. GlenDronach 21yo Parliament 48,0%
III GlenDronach 1994 Oloroso Cask 7469 53,0%
IV. GlenDronach 1993 Pedro Ximénez Cask 6865 52,8%
V. GlenDronach 1992 Oloroso Cask 71 50,7%
Cena:
355 zł + Voucher o wartości 355 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na
zakup GlenDronach Cask Strength Batch #10 /58,6%/
Jego miłość do whisky rozkwitła już w 1993 roku, kiedy to rozpoczął pracę w destylarni Tobermory, w rodzinnym miasteczku na wyspie Mull. Tam doskonalił swoje umiejętności w produkcji whisky single malt, jak również w zarządzaniu destylarnią.Po zakupie destylarni Benriach w 2004 roku, Stewart skorzystał z szansy dołączenia do menedżera Alana McConnochie, aby pomóc w ponownym uruchomieniu destylarni, która była zamknięta od 2002 roku. W Benriach Stewart zajmował się wszystkimi aspektami pracy w destylarni: nadzorując produkcję, zarządzając magazynami i beczkami, goszcząc gości VIP, prowadząc degustacje, ostatecznie zostając managerem produkcji w 2008 roku. Stewart Buchanan w 2012 roku został Globalnym Ambasadorem marek Benriach & GlenDronach, a od 2013 również Glenglassaugh i obecnie podróżuje po świecie organizując degustacje, uczestnicząc w wydarzeniach związanych z whisky i współpracując z mediami, pozwalając jak największej liczbie osób odkryć bogactwo smaku whisky single malt. W 2017 roku Stewart dostąpił wielkiego zaszczytu i został wybrany na członka Keepers of the Quaich.
Godzina:
12:45
Tomasz Włodarczyk
Prestige Brands Ambassador
Data: 27.08 sobota
Godzina: 12:45
Miejsce: Sala Masterclass

Bushmills - Sherry, Porto, Madeira & Tequila

Do degustacji:
PRAPREMIERA: Bushmills 12 YO Tequila Cask Strength, - Poland Limited Edition
PRAPREMIERA: Bushmills 25 YO
PRAPREMIERA: Bushmills 30 YO
Bushmills 10 YO
Bushmills 16 YO
Bushmills 21 YO
Cena:
129 zł + Voucher o wartości 129 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na
zakup butelki Bushmills 10YO /40%/
Pierwsze kroki w świecie złotego trunku stawiał w hotelu Sheraton w Sopocie. Prowadził autorskie degustacje whisky oraz współtworzył lokal, którego tematem przewodnim były szkockie whisky single malt. Przez lata pracował dla największych koncernów alkoholowych prowadząc degustacje, szkolenia oraz promując whisky single malts w Polsce. Pasja i ciekawość wielokrotnie zaprowadziła go do Szkocji w celu zagłębienia tajemnic złotego trunku. Swoją wiedzę wykorzystywał przy zakupie kolejnych butelek whisky zarówno do swojej kolekcji jak i pomagając innym budować portfele inwestycyjne whisky. Kilkukrotnie gościnnie wykładał na Uniwersytecie Gdańskim w temacie inwestowania w whisky.Aktualnie jako Prestige Brands Ambassador w firmie United Beverages odpowiada za szkolenia, degustacje i promocje prestiżowego portfolio firmy, między innymi The Macallan, Bushmills, Highland Park oraz Glen Moray.
Godzina:
14:00
Łukasz Dynowiak
Global Brand Ambassador
Data: 27.08 sobota
Godzina: 14:00
Miejsce: I piętro Domu Whisky

Balblair - Co laczy Struie Hill i Jerez?

Do degustacji:
Balblair 12YO
Balblair 15YO
Balblair 18YO
Balblair 25YO.
Cena:
199 zł + voucher o wartości 199 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na zakup butelki Balblair 12 YO /46%/
To od lat jeden z wiodących komentatorów i propagatorów whisky. Na co dzień zaraża pasją i przybliża zawiłości złocistego trunku dla International Beverage Holdings.Łukasz po raz pierwszy związał się ze szkockim gorzelnictwem pracując w Scotch Whisky Heritage Centre w Edynburgu i jako twórca i redaktor najbardziej wpływowego blogu o whisky w Wielkiej Brytanii, Edinburgh Whisky Blog. Od 2010 prowadził agencję PR obsługującą klientów z branży whisky i piwa, sędziował w międzynarodowych konkursach destylatów, udzielał sę jako krytyk w prestiżowych publikacjach. Był współautorem gorąco przyjętej i wydanej w wielu krajach, w tym w Polsce, książki „1001 whiskies you must try before you die”.Od 2015 pracuje jako Global Brand Ambassador w International Beverage Holdings. Ta prestiżowa rola pełniona u jednego z najbardziej renomowanych producentów szkockiej whisky daje mu możliwość pracy z zespołami edukacyjnymi, dystrybucyjnymi i prasowymi na całym świecie ale jak sam przyznaje najbardziej lubi przyjeżdżać do Polski. Określa swoją pracę jako ciągłe oliwienie trybów pomiędzy konserwatywnym światem producentów whisky a współczesnym, głodnym wiedzy odbiorc
Godzina:
14:00
Tomasz Włodarczyk
Pestige Brands Ambassador

WYPRZEDANY
Data: 27.08 sobota
Godzina: 14:00
Miejsce: Sala Masterclass

The Macallan - dziedzictwo i niezwykła podróż w przyszłość.

Do degustacji:
PREMIERA: The Macallan Rare Cask 2022
The Macallan 12YO Double Cask
The Macallan Sherry Oak 12YO
The Macallan 15YO Double Cask
The Macallan Sherry Oak 18YO
+ Fine dining experience z ARCO by Paco Pérez.
Cena:
375 zł + voucher o wartości 375 zł na zakup w sklepie festiwalowym butelki The Macallan 12YO Sherry Oak /40%/

Podczas trwania festiwalu oraz poczas masterclass The Macallan będzie wam towarzyszyć Sietse Offringa – The Macallan Brand Education Manager.
Pierwsze kroki w świecie złotego trunku stawiał w hotelu Sheraton w Sopocie. Prowadził autorskie degustacje whisky oraz współtworzył lokal, którego tematem przewodnim były szkockie whisky single malt. Przez lata pracował dla największych koncernów alkoholowych prowadząc degustacje, szkolenia oraz promując whisky single malts w Polsce. Pasja i ciekawość wielokrotnie zaprowadziła go do Szkocji w celu zagłębienia tajemnic złotego trunku. Swoją wiedzę wykorzystywał przy zakupie kolejnych butelek whisky zarówno do swojej kolekcji jak i pomagając innym budować portfele inwestycyjne whisky. Kilkukrotnie gościnnie wykładał na Uniwersytecie Gdańskim w temacie inwestowania w whisky.Aktualnie jako Prestige Brands Ambassador w firmie United Beverages odpowiada za szkolenia, degustacje i promocje prestiżowego portfolio firmy, między innymi The Macallan, Bushmills, Highland Park oraz Glen Moray.
Godzina:
15:15
Jakub Sienkiewicz
Brand Ambassador Tullamore D.E.W
Data: 27.08 sobota
Godzina: 15:15
Miejsce: Sala Masterclass

Tullamore D.E.W. - Jak małe miasteczko stało się sławne

Do degustacji:
Tullamore D.E.W. Old Bonded Warehouse Release 46%
Tullamore D.E.W. 12 yo Special Reserve 40%
Tullamore D.E.W. Rouge 13 yo Single Malt 40%
Tullamore D.E.W. 14 yo Single Malt 41,3%
Tullamore D.E.W. 18 yo Single Malt 41,3%
Tullamore D.E.W. - eksperyment z destylarni
Cena:
177 zł + voucher o wartości 177 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na zakup Tullamore D.E.W. 14YO /41,3%/
Z branżą związany od 2013 roku niezmiennie spragniony wiedzy i nowych doświadczeń. Większość inspiracji do swojej pracy i historii czerpie z podróży po świecie jak i tych kulinarnych. Prywatnie wielbiciel „brown spirit" i wspinaczki - obie te rzeczy zawsze oddzielnie.
Godzina:
16:30
Dariusz Fabrykiewicz
Prestige Whisky & Spirits Brand Ambassador

WYPRZEDANY
Data: 27.08 sobota
Godzina: 16:30
Miejsce: I piętro Domu Whisky

Secret Speyside: odkryj unikatowe single malty z ukrytych destylarni Speyside.

Do degustacji:
Longmorn 18YO
Braes of Glenlivet 25YO
Caperdonich Peated 18YO
Caperdonich 21YO
Glen Keith 21YO
Cena:
400 zł + voucher o wartości 400 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na zakup Longmorn 18 years old, Double Cask Matured /48%/
Moja pasja do whisky wzrastała od wielu lat. Zainspirowany chęcią zgłębiania wiedzy na temat whisky  rozpocząłem swoją edukację związaną z tym trunkiem. Poznałem tajniki produkcji, pochodzenia oraz historię jej powstania.Przez lata praktyki nauczyłem się instynktownie rozróżniać jej zapach, smak i charakter. W zdobywaniu informacji na jej temat bardzo pomogła mi niezliczona ilość fachowych podręczników, gdzie mogłem zapoznać się z różnorodnymi opiniami i wskazówkami wyrażanymi przez fachowców w tej dziedzinie.Potem rozpocząłem swoje podróże do Szkocji aby osobiście na miejscu poczuć klimat w którym tworzy się najlepsze whisky na świecie. Spotkania z twórcami i pasjonatami whisky upewniły mnie, że jest to trunek, któremu warto poświęcić jeszcze więcej czasu na poznanie go na wskroś…Dziś wiedzą i doświadczeniem, które zdobyłem mogę dzielić się z innymi co sprawia mi ogromną satysfakcję.
Godzina:
16:30
Patryk Kowalski
Dewar’s & Aberfeldy Brand Ambassador
Data: 27.08 sobota
Godzina: 16:30
Miejsce: Sala Masterclass

Trio z The Last Great Malts: Royal Brackla, Craigellachie, Aultmore

Do degustacji:
Royal Brackla 18 YO Palo Cortado Cask Finish
Craigellachie 13 YO Bas-Armagnac Casks Finish
Craigellachie 17 YO
Aultmore 9 YO Reserve Cask (Whisky Exchange Selection)
Aultmore 18 YO
Cena:
218 zł + Voucher o wartości 218 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na
zakup butelki Craigellachie 13YO /46%/
Obecny na gastronomicznej scenie od 16 lat w roli barmana, managera, konsultanta barowego, restauratora i brand ambassadora.Współtwórca kultowego warszawskiego cocktail baru Woda Ognista. Zwycięzca i finalista prestiżowych konkursów barmańskich w Polsce i na świecie. Członek kapituły The World's 50 Best Bars​. Doświadczony trener prestiżowych projektów szkoleniowych w segmencie HoReCa​ oraz ambasador marek premium ze specjalizacją w kategoriach wódka i whisky. Podczas swojej kariery w branży alkoholowej zwiedził ok. 30 krajów, gdzie poznawał tajniki produkcji alkoholu odwiedzając różne destylarnie min. whisky w Szkocji czy USA.
Godzina:
17:45
Charles Metcalfe
Global Brand Ambassador

WYPRZEDANY
Data: 27.08 sobota
Godzina: 17:45
Miejsce: Sala Masterclass

Rzemiosło w The Balvenie

Do degustacji:
The Balvenie 17 DoubleWood 43,1%
The Balvenie 16 French Oak 47,6%
The Balvenie 16 Bourbon cask (distillery sample) 52,7%
The Balvenie 17 2nd fill sherry (distillery sample) 58%
The Balvenie 25 Rare Marriages 48%
Cena:
298 zł + voucher o wartości 298 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na zakup butelki The Balvenie 14 years old, Caribbean Cask /43%/
Charlie dorastał w lokalnej dzielnicy Speyside, gdzie pielęgnował miłość w regionie przesiąkniętym whisky i bogatą historią.Przejście do branży było naturalnym postępem. Charlie z wielką przyjemnością rozmawia o whisky i jej produkcji z innymi entuzjastami.Charlie rozpoczął pracę w William Grant & Sons w 2012 roku w Dufftown, a w  2016 roku objął stanowisko Ambassadora destylarni, a następnie Globalnego Ambasadora marki w 2022 roku.
Godzina:
17:45
Kenny MacDonald
Ian MacLeod Distillers Brands Ambassador
Data: 27.08 sobota
Godzina: 17:45
Miejsce: I pietro Domu Whisky

Glengoyne Sherry Bombs

Do degustacji:
PREMIERA: Glengoyne Legacy Series: Chapter Three 48%
PREMIERA: Glengoyne Cask Strength Single Malt Scotch Whisky Batch 009 59,6%
Glengoyne 21yo 43%
Glengoyne Hand Fill Single Cask - niespodzianka
Smokehead Sherry Cask Blast Islay 48%
Cena:
274 zł + voucher o wartości 274 zł do wykorzystania w sklepie festiwalowym na zakup Glengoyne Legacy Series: Chapter Three 48%
Kenny Macdonald jest niezależnym konsultantem ds. whisky, który w branży whisky pracuje od 19-stego roku życia, kiedy to rozpoczął pracę w barze whisky, w domu, na zachodnim wybrzeżu Szkocji.
Przez lata Kenny rozwijał swoją wiedzę oraz zrozumienie szocjkiej whisky, poprzez degustacje whisky i szkolenia dla pracowników barowych oraz klientów korporacyjnych. Kenny jest obecnie szanowanym konsultantem w branży reprezentującym kilku producentów whisky.
W 2013 r. Kenny i jego żona Viktorija założyli małą firmę, którapomaga otwierać nowe rynki dla producentów szkockiej whisky i zasięgiem od krajów bałtyckich bałtyckie poprzez Panamę aż do Japonii.
Kenny reprezentuje Ian MacLeod Distillers w całej Europie, na wielu festiwalach i imprezach, prowadząc masterclass i degustacje w wyjątkowy, bardzo wciągający i entuzjastyczny sposób.
Zaznacz wymagane zgody, aby zakupić bilet.